Хиляди животни бедстват заради заседналия кораб в Суецкия канал

Те могат да умрат от глад на корабите или да се дехидратират

29.03.2021 | 11:14 Редактор: Жаклина Иванова
Хиляди животни бедстват заради заседналия кораб в Суецкия канал

Хиляди животни, натоварени в най-малко 20 кораба, бедстват заради заседналия кораб в Суецкия канал, съобщи "Guardian".

Има опасения, че ако блокирането продължи много дълго, животните могат да умрат от глад или да се дехидратират.

"Най-големият ми страх е, че животните остават без храна и вода и те засядат на корабите, защото не могат да бъдат разтоварени някъде другаде по документи", каза Герит Вайдингер, координатор на ЕС за благотворителната организация Animals International.

Движението през Суецкия канал остава блокирано от няколко дни, след като гигантският контейнеровоз "Ever Given" заседна в него, а опитите за освобождаването му засега не дават резултати. Сред блокираните кораби има 10 румънски, натоварени с най-малко 130 хил. живи животни, пише "24 часа".

Румънската санитарно-ветеринарна служба е свикала кризисна среща и се търсят решения, за да не се стигне до измирането на животните. Властите заявиха, че са се свързали със собствениците на корабите, които са уверили, че имат достатъчни складови наличности за животните и че плавателните съдове разполагат с инсталации за обезсоляване, ако питейната вода свърши.

Блокирането на Суецкия канал от товарния кораб с размер на небостъргач може да влоши за месеци напред глобалната верига на доставки, причинявайки недостиг на продукти като тоалетна хартия, кафе и мебели в световен мащаб, отбелязват експерти. 

Ситуацията причини огромни загуби, тъй като всеки час престой в канала струва 400 милиона долара. Блокадата предизвика и 3% ръст в цените на петрола.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд. 

Същевременно Сирия е пред недостиг на гориво заради блокадата. На практика няма алтернативни маршрути за доставка на стоки от Азия до Европа. От откриването си през 1869 г. Суецкият канал е ключова връзка за транспортиране на петрол, природен газ и други товари. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Горките животни....това е кошмарно Сигнализирай за неуместен коментар