Рецепта за кейк с фурми и банани

Подходящ е за празничната трапеза, но и в ежедневието

08.12.2025 • 08:55 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Рецепта за кейк с фурми и банани
Рецепта за кейк с фурми и банани

Ако търсите десерт, подходящ за дните около Коледа, този ароматен кейк е идеалното решение. 

Рецептата е подходяща за празничната трапеза, за гости или просто когато ви се хапва нещо запомнящо се и различно. 

Лесен за приготвяне, но с впечатляващ резултат, този сладкиш ще се превърне в любим на цялото семейство.

Необходими продукти за кейка:

50 г тахан

70 мл портокалов сок

120 г фурми (меки), нарязани на дребно

200 г банан, нарязан на кубчета

2 ч.л. печен сусам

120 г меко масло

150 г пудра захар

2 яйца

200 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

Продукти за крема:

300 г крема сирене

35–40 г кафява захар

55 г тахан

За карамелизираните банани:

Един банан, нарязан на колелца (1 см дебелина)

1 ч.л. захар демерара

3–4 с.л. сироп от фурми за поръсване

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 160°C. Намажете с масло форма за печене с падащо дъно и диаметър 20 см и покрийте дъното и стените с хартия за печене.

1. Приготвяне на сместа за кейка

В купа смесете тахана и портокаловия сок и разбъркайте. Добавете банана, сусама и фурмите, след което оставете сместа настрана за 2–3 минути.

В отделна купа разбийте яйцата. В трета купа комбинирайте брашното, бакпулвера и солта.

Разбийте маслото с пудрата захар, докато стане пухкаво. Добавете яйцата към разбитото масло и захар, след това сипете сухите съставки. Накрая добавете сместа с тахана, фурмите и банана и разбъркайте добре.

Изсипете в подготвената форма и печете 1 час, докато кейкът стане златист. Извадете от формата и охладете върху решетка.

2. Приготвяне на крема

Смесете крем сиренето, кафявата захар и тахана и разбийте до получаване на гладък крем. Оставете настрана, докато кейкът напълно изстине.

3. Карамелизиране на бананите

Загрейте фурната на функция грил и поставете решетката на 10 см от реотана.

В малка тавичка подредете колелцата банан и поръсете със захарта. Печете 4–5 минути, докато захарта се разтопи и карамелизира.

Поставете кейка в чиния за сервиране. Намажете отгоре обилно с крема.

Декорирайте с карамелизираните банани и полейте със сироп от фурми.

Сервиране на кейка

Сладкишът е още по-вкусен, ако престои една нощ в хладилник.

Можете да добавите орехи или лешници за допълнителна текстура.

Поднасяйте с кафе или ароматен черен чай.

Снимка: Pixabay


  • Последни
  • Четени
Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички