Пристъпват към олекотяване на товара на заседналия кораб в Суецкия канал

Шести ден продължават опитите за изтегляне

28.03.2021 | 19:20 Редактор: Десислава Атанасова

Шести ден продължават опитите за изтегляне на заседналия кораб в Суецкия канал. Египетският президент нареди да се пристъпи към олекотяване на товара му. По-рано двата опита да бъде освободен кораба се провалиха. Властите, отговорни за канала, се надяват "Евър Гивън" да бъде преместен още тази вечер.

Бяха изкопани около 20 000 тона пясък, 14-те тежки машини успяха да издърпат и избутат "Евър Гивън". Но неблагоприятните метеорологични условия бяха срещу тях. Вече са отстранени и около 9000 тона воден баласт от гигантския кораб. В него няма теч, успокояват властите. 

"Работим денем и нощем. Очакваме, че по всяко време корабът може да се плъзне и да се придвижи от мястото, на което се намира, заяви председателят на администрацията на Суецкия канал, генерал Осама Рабие.

Ако корабът не бъде освободен от глинестия пясък, ще трябва да се разтоварят някои от близо 20-те хиляди контейнера. А това ще продължи седмици.

Властите в Сирия пък вече съобщиха, че пратка с петрол се е забавила и се е наложило преразпределение на запасите. Над 300 са изчакващите и от двете страни на блокадата кораби. Съдбата на огромния "Евър Гивън" заинтригува дори и руски космонавт. 

"Ето така изглежда корабът "Евър Гивън" от Международната космическа станция. Виждат се влекачите, които се опитват да преместят гиганта", каза космонавтът Сергей Сверчков.

Около 10 милиарда долара на ден са загубите за световната икономика заради блокирания важен проток.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК