Надпревара с времето: Продължава борбата с блокиралия Суецкия канал контейнеровоз

Изпращат на място допълнителни 10 влекача

27.03.2021 | 13:56 Редактор: Тодор Петров

За пети пореден ден техници и инженери търсят решение на кризата в Суецкия канал. 

Екипи от специалисти се надпреварват с времето, за да освободят контейнеровоза с размери на ''Емпайър Стейт Билдинг''. От японската компания, която е собственик на плавателния съд, заявиха, че изпращат на място допълнителни 10 влекача, както и работници, за да се ускори операцията. 

В същото време Съединените щати обявиха, че следят отблизо ситуацията и предложиха помощ. В района на Суецкия канал се е образувало огромно задръстване. Близо 240 по-големи и по-малки кораби чакат възобновяването на движението. 

Специалистите продължават да драгират бреговете и морското дъно близо до носа на кораба, за да се опитат да го изкарат отново на повърхността, когато приливът започне да се отдръпва. 

Ако операцията по разчистването на пясъчните насипи, в които е заседнал корабът, не даде резултат, ще се прибегне до премахването на част от товара. Екпертите посочват обаче, че олекотяването на контейнеровоза може да продължи със седмици. Ако прогнозата се сбъдне - световната търговия ще претърпи грандиозни финансови загуби.

Вижте повече в репортажа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК