Медицински надзор започва спешна проверка след смъртта на гръцки студент

Младият мъж е починал след ваксина с AstraZeneca у нас

27.03.2021 | 16:15 Редактор: Десислава Атанасова
 Медицински надзор започва спешна проверка след смъртта на гръцки студент

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая на починалия 23-годишен гръцки студент, съобщава  Dnes.bg.

Случаят стана известен след публикации на гръцки медии вчера. Младият мъж следвал медицина в България, починал е около 15 дни, след като е бил имунизиран с ваксина на AstraZeneca у нас.

Причина за смъртta е тежка тромбоцитопения, обясниха от "Пирогов", където момчето е прието по спешност.

Според разказа на бащата, синът му е бил ваксиниран на 22 февруари с ваксината, а 10 дни по-късно получава първи оплаквания - гастроентерит (стомашно-чревно възпаление). Симптомите обаче не отминали и в следващите 5 дни, поради което момчето е потърсило медицинска помощ в "Пирогов".

След направените изследвания, медиците му предложили да го хоспитализират, за да могат да проведат лечение, но младежът отказал. Още тогава били установени ниски нива на тромбоцитите.

От разказа на бащата става ясно, че двамата решили синът да се прибере в Гърция и там да бъде лекуван, затова той си тръгва от болницата. Прибирайки се у дома обаче състоянието му се влошава.

Според бащата е получил тромбоза, в резултат на която момчето пада и удря рамото и по-сериозно главата си. В този момент не е бил сам, тъй като живее със съквартиранти, и бързо е откаран отново в "Пирогов".

Там установяват наличието на хематом (кръвоизлив) в главата, но заради ниските нива на тромбоцитите, операцията е невъзможна, защото рискът за момчето е голям.   

"На следващата сутрин обаче съсиреците се бяха разпространили по всички вени и артерии на мозъка, така че това положение беше необратимо, въпреки наистина амбициозните усилия на българските  колеги", разказва бащата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като се знае, че ваксините са в процес на изпробване, като се знае, че из цял свят ги забраниха и не искат да ги ползват, като се знае, че непрекъснато умират хора от тях, защо се използват. Пък чак ваксинирали и гръцки студент. Ако съм на мястото на баща му, веднага ще долетя да ги питам ***. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И кво ще забранят ли ваксинирането след проверката. Сигнализирай за неуместен коментар