Министър Ангелов след смъртния случай: Спирането на AstraZeneca е превантивна мярка

Заради смъртта на жена от Йоаким Груево България незабавно спря имунизацията с оксфордската ваксина

12.03.2021 | 18:36 Редактор: Здравко Черкезов

С надеждата да се защити от Ковид-19, жена на 57 години от Йоаким Груево се ваксинира с AstraZeneca в четвъртък на обяд. Няколко часа по-късно тя умира. Има ли непосредствена връзка с британския препарат – ще докаже аутопсията. 

"Жената се прибира без оплаквания. Вечерта в 03:00 ч. получава остър задух. Търсят екип на ЦСМП Пловдив. Колегите са на място и установяват екзитус леталис", обясни здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг пред УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Заради смъртния случай България незабавно спря имунизацията с оксфордската ваксина. 

"Това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици, ще решим как да продължим ваксинацията с AstraZeneca. На пръв поглед жената има доста придружаващи заболявания. Тя е с наднормено тегло. Троен Байпас. Категорично няма образуване на тромби - нещо, което интересува хората", подчерта министърът на здравеопазването.

Премиерът е категоричен – докато България не получи потвърждение от Европа за безопасността на британската ваксина, имунизация с нея у нас няма да има.

Докато не се реши проблемът с най-масовата ваксина у нас, електронният регистър за имунизация спира да работи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


2
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
По добре мъртав от ваксина отколкото от вируса,с ваксето все пак умираш щастлив че си спасен. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Много е добра ваксината,не ги слушаите тея антиваксари,просто има някой леки странично-смъртоносни ефекти. Сигнализирай за неуместен коментар