След седмица става ясно как продължава ваксинацията с AstraZeneca у нас (обновена)

Временно електронният регистър за записване за имунизация ще бъде спрян

12.03.2021 | 17:23 Редактор: Юлия Христова
След седмица става ясно как продължава ваксинацията с AstraZeneca у нас (обновена)

След седмица ще стане ясно как продължава ваксинацията с AstraZeneca у нас. За момента тя е спряна с цел превенция, обясни в Пловдив здравният министър Костадин Ангелов.

Днес стана ясно, че в града има смъртен случай на 57-годишна жена след ваксина, но причинно-следствена връзка за момента не е доказана.

"На пръв поглед жената има доста придружаващи заболявания, тя е с наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето  през 2005 година и находката доказва това. Категорично няма образуване на тромби. Вчера имаме доста въпроси от български граждани, които са притеснени в тази посока, нямаме такива притеснения", каза Ангелов. 

Аутопсията й е приключила. Това е превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медици да вземем окончателно решение как продължава ваксинацията с AstraZeneca, каза още той.

Ангелов каза, че до момента нежеланите лекарствени реакции са обичайни. Да няма хора, които да се притесняват и ситуацията да не се използва политически или за насаждане на страхове, призова министърът.

Днес у нас са дошли 80 хил. дози AstraZeneca, които ще бъдат складирани, докато ситуацията не се изясни. Ваксинацията ще продължи с останалите два препарата, но количествата им са силно ограничени. Временно електронният регистър за записване за имунизация ще бъде спрян. Записаните ще бъдат служебно презаписани с дати напред, стана ясно от думите на министъра.

Регистрираните в портала потребители автоматично ще получат нов час за имунизация, след анализ на броя записани за ваксина лица и наличностите от другите две одобрени у нас ваксини.

Системата ще изпрати потвърждение за новия ден и час чрез sms или имейл. След възобновяване на работата на регистъра, всеки потребител ще има възможност, при необходимост, да промени дата и часа на ваксинация и да избере друг времеви прозорец, съобщиха от "Информационно обслужване".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК