Филмът "Тихо наследство": Силата на семейството и нуждата да бъдеш разбран

История по действителен случай

26.03.2021 | 19:12 Редактор: Юлия Христова

История по действителен случай - за силата на едно семейство, минало през тежки изпитания и призванието да помагаш на онези, които имат нужда да бъдат разбрани. Това разказва филмът "Тихо наследство“. В главната роля е Таня Димитрова, която се грижи глухите хора у нас да бъдат информирани за всичко казано на брифингите на Националния оперативен щаб. 

Първоначално филма започва да проследява живота на три деца с увреждания, които в последствие проговарят и усилията, които един слуховоречеви рехабилитатор полага. Точно в този момент Таня Димитрова получава диагноза рак и филма се пренася в нейната лична история.

"Наистина не веднъж съм извървявала пътя на хора които са загубили почва под краката си, лутащи се, изведнъж изпаднали в тъмнината и заедно сме намирали пътя към това да намерим най-доброто решение за детето им и изведъж аз се оказах от тази страна от тяхната страна и наистина тогава усетих колко е важно истински да усетиш присъствие", каза Таня Димитрова.

Приятелката на Таня от детството Петя Накова е режисьор на лентата, както и основна причина за създаването на филма. 

"Таня получи една сериозна диагноза, но пък тази нишка си остана, защото това, че помагаш на другите и имаш такава голяма кауза в живота всъщност ти помага да преминеш през тези тежки изпитания и да се завърнеш отново да си в помощ на другите", обясни Накова.

Посланието на продукцията е за силата на семейството и нуждата да бъдеш разбран.

"Това, което на мен лично много ми се иска хората да научат и да видят е наистина силата на хората, които остават до теб, тогава, когато се случи беда", допълни жестомимичният преводач.

В реалността професионалния път на Таня Димитрова следва две паралелни линии. Тя е рехабилитатор и преводач на глухата общност. От първия ден на пандемията през 2020 година в левия ъгъл на телевизора, ръцете ѝ превеждат и предупреждават за опасността от коронавирус. Въпреки опасността от непознатия враг, тя не се отказва и става мост между щаба и хората, които не чуват.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК