Седмица преди Избори 2021: ГЕРБ обвини БСП в опит за саботаж на вота

ОТ ЦИК са категорични, че протоколите следват стриктно Изборния кодекс

25.03.2021 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Седмица преди вота на 4 април, ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор. Управляващите обвиниха социалистите в саботаж на изборите, заради усложнените протоколи и настояха за незабавна промяна на изборните книжа. 

ОТ ЦИК бяха категорични, че протоколите следват стриктно Изборния кодекс и не са съобразени с претенциите на различните партии. 

Според управляващите БСП участва в заговор за създаване на хаос при броенето на бюлетините. Това, според ГЕРБ, ще се случи заради силно усложнените протоколи, които трябва да попълват членовете на СИК.

"Имаме изкуствено усложнен изборен процес и изобщо не мога да повярвам, че това е случайно или е недоглеждане - това е нарочно. Нарочно е, за да има повече грешки, да се забави обработването на резултатите, да се генерира хаос", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Според ГЕРБ сметките в протоколите са двойно повече, отколкото са били досега, а подредбата в хоризонтален, а не във вертикален ред, ги прави трудни за проверка.

"Недействителните гласове са поставени пред действителните", коментира Евгения Алексиева от ГЕРБ. 

И отправиха персонални обвинения към социалистите.

"Ръководителят на работната група, която подготви изборните книжа и този протокол, е Емил Войнов. Затова категорично трябва да зададем въпроса той ли ще понесе отговорността", попита Красимир Ципов от ГЕРБ.

Отговорът на левицата не закъсня.

"Засрамете се, даже и в наглостта си трябва да имате граници, не може да продължавате по този начин да спекулирате с решенията, със законите. Нарочно направихте внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснете както българските граждани, така и българските граждани в СИК", категоричен е Георги Свиленски от БСП.

Социалистите припомниха, че последните промени в Изборния кодекс са приети с мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК