Ето какво трябва да знаете за ваксината на Janssen

Здравното министерство публикува нейна кратка характеристика

23.03.2021 | 20:59 Редактор: Никола Симеонов
Ето какво трябва да знаете за ваксината на Janssen

Здравното министерство публикува кратката характеристика на ковид ваксината на Janssen – белгийското фармацевтично подразделение на Johnson & Johnson.

Тя бе одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) на 12 март и е четвъртата, която може да се прилага срещу Ковид-19 в ЕС, но първата, която е в една доза.

Ваксината подлежи на допълнително наблюдение и ЕАЛ ще продължи да събира данни за нейната безопасност, които ще преглежда поне веднъж годишно.

Нейната ефективност срещу развиване на симптоми на Ковид-19, е 67%. Ваксината може да се поставя на лица на 18-годишна възраст чрез инжектиране в мускул в горната част на ръката.

Ваксината на Janssen е втората одобрена от ЕАЛ аденовирусна (векторна) ваксина, след тази на AstraZeneca. Тя съдържа генетично модифициран аденовирус, който не може да се репликира в човешките клетки. Към него е добавен шиповия гликопротеин на коронавируса, който трябва да доведе до производството на специфични антитела.

Ваксината се прилага в една доза от 0,5 мл, чрез интрамускулна инжекция, а защитата започва около 14 дни след ваксинирането, пише Puls.bg

Продължителността на защитата е неизвестна, тъй като клиничните изпитвания за нейното установяване продължават.

Ваксината не трябва да се прилага при деца и юноши под 18 години, но може да се поставя на хора над 65 години, при които дори са отчетени най-слаби странични ефекти.

Няма достатъчно данни за ефекта от употребата ѝ при бременни, както и дали се екскретира с кърмата. Проучванията при зайци показват, че ваксината не се отразява върху женския фертилитет, бременността и развитието на малките, които се раждат с антитела, специфични за спайк протеина на коронавируса.

При клиничните ѝ проучвания е имало случаи на анафилаксия и затова се препоръчва внимателно наблюдение поне 15 минути след ваксиниране.

Не бива да се ваксинират хората с тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Леко повишената температура обаче не е основание за отлагане на ваксинацията.

Както при други интрамускулни инжекции, ваксината трябва да се прилага внимателно при хората, получаващи антикоагулантна терапия или такива с тромбоцитопения или някакво нарушение на кръвосъсирването (напр. хемофилия).

Ефикасността и безопасността на ваксината не са оценени при имунокомпрометирани лица и хора на имуносупресивна терапия.

Най-честите нежелани реакции след ваксиниране са болка на мястото на убождане (в 48,6% от случаите), главоболие (39%), умора (38%), миалгия (33%) и гадене (14%).

При 9% от участниците в клиничното проучване е наблюдавана температура над 38 градуса. Повечето нежелани реакции възникват един до два дни след ваксинирането и затихват до 48 часа. Проучванията показват, че при хората над 65 години страничните ефекти се срещат по-рядко.

Близо 8 хил. души, участвали в клиничните изпитания, са имали поне едно от следните придружаващи заболявания, които са предпоставка за тежко протичане на Ковид-19: затлъстяване, хепертония, диабет, ХИВ инфекция, сърдечни заболявания и астма.

Ефикасността на ваксината се оценява на 67%, което означава, че при имунизираните с нея има 67% спад на симптоматичните случаи на Ковид-19.

Съхранението и транспортирането ѝ трябва да се извършват при при температури от -25 до -15 градуса. След като бъде размразена в хладилник (при 2 до 8 градуса), ваксината може да се съхранява до 3 месеца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
cameo
преди 3 години
Единственото, което трябва да знаете за Джонсън и Джонсън е, че от 1970 година до сега умишлено са прикривали наличието на азбест в бебешката си пудра. Заради което, след разследване на Ройтерс, заваляха хиляди дела в САЩ, изплатиха се милиони обезщетения и се наложи да си изтеглят култовите продукти от пазара. Толкова за морала на тази фирма и грижата им за хората. Разследването го има на страницата на Ройтерс. Сигнализирай за неуместен коментар