Удар за милиони или пари за реквизит са фалшивите долари в столичен университет?

В залата задържаните печатари влязоха с белезници, с качулки и без отговор пред медиите дали са виновни

18.03.2021 | 19:02 Редактор: Десислава Атанасова

Пуснаха задържаните за печатаните в столичен университет пари с мярка ''подписка''. Откритите при акцията фалшиви милиони долари и евро не били предназначени за престъпна дейност, а за реквизит за сватби и кръщенета, заяви в съдебната зала защитата на двамата задържани. 

В залата задържаните печатари влязоха с белезници, с качулки и без отговор пред медиите дали са виновни. 

В жилищата на двамата са открити общо 1 млн. и 59 хил. долара. Не е ясно къде са били останалите над 6 млн., намерени от разследващите. 

Според защитата обаче парите не са за разплащане, а за използване с развлекателна цел. Затова говорели и техническите параметри на печатната машина в университета.  

"Тази машина е от 87-а година. Не знам какво се твърди, че е с високо качеството, но аз няма как да съм убеден, че с високо качество могат да се принтират пари от 87-а година, която забележете е двуцветна – с два цвята. Т.е това не са хартийки за парични знаци, а за партита, кръщенета. Ако отворите интернет многократно се продават парти пистолети, които изстрелват разни имитации на 100-доларови банкноти", категоричен е адвокат Григор Вълков.

"Вие самите знаете, че по сватбени тържества и други такива се раздават, хвърлят се при разни поводи банкноти, вкл. и 100-доларови неистински, които имат обаче само един ефект, за да може съответно да се покаже нещо", допълни защитата на Илия Ненов, адвокат Кристиян Григоров.

Експертиза също показва, че парите са негодни за употреба като платежно средство. Прокуратурата обаче обясни решението на съда в полза на защитата с бързото производство, и заяви, че ще протестира определението.

"Съдът прие тезата на защитата, че това е някакъв реквизит. Но това са няколко милиона както ние описахме  - щатски долари и евра, така че за нас не става дума за реквизит, в никакъв случай. Освен това са намерени страшно много материали, плаки и допълнителни неща за производството на тези неща", заявиха от държавното обвинение. 

В обвинението е записано, че парите са фалшификат. Според защитата обаче за престъпление може да се говори само ако е упоменато, че те са неистински парични знаци. 

Според защитата няма и доказателства нито за единия, нито за другия подсъдим, че именно те са печатали фалшивите банкноти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК