Разбиха схема за производство на фалшиви пари, печатани във ВУЗ

При специализирана операция са открити 4 млн. долара и 3,6 млн. евро

16.03.2021 | 13:48 Редактор: Юлия Христова

Разбиха схема за производство на фалшиви пари в евро и долари. При специализирана операция на прокуратурата и МВР в столицата са открити 4 млн..долара и 3,6 млн. евро.

Печатницата за фалшива валута се намира в тази сграда на територията на висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". Според разследващите в нея работят 7-8 човека, а печатарската машина била специфична. 

"Не всеки печатар би могъл да работи на такава машина, което говори за индивидуализиране на конкретно лице", заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Предполага се, че задържаните - мъж и жена, са съжителствали заедно. По данни на разследващите мъжът е работил на трудов договор към висшето учебно заведение. 

"В повечето случаи са работили след работно време, включително и събота и неделя, когато там не е имало никого", смята директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев. 

Данните на разследващите сочат, че двамата са работили по поръчка и най-вероятно са част от междунардна схема за трафик на фалшива валута. Парите били изнасяни основно за Украйна и Западна Европа. 

Това, което те са получавали като равностойност на сумата е около 10 процента от това, което са произвеждали. 

"Факт е, че лицето е работило там, факт е че мъжът е бил на трудов договор с това учебно заведение, факт е че официалната дейност е отпечатване на документи, които са официални документи. Междувременно е факт поне към настоящия момент, че е съчетавал тази официална дейност с производство на неистински пари", коментира ръководителят на СГП Илияна Кирилова.

От сутринта на територията на университета тече полицейска проверка. От висшето учебно заведение обясниха, че печатницата е отделно дружество и няма нищо общо с университета. 

"Печатницата и ЕООД-то са на територията на университета като наематели. Нашите колеги присъстваха на проверките и не бяха открити, поне доколкото имам информация, никакви незаконни и нерегламентирани действия", коментира ректорът на ВТУ "Тодор Каблешков" проф. Даниела Тодорова.

Според ректора задържаното лице няма трудови правоотношения с висшето учебно заведение.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК