Заплита се казусът с ВТУ и разбитата нелегална печатница за пари

Помещението е наето от дружеството ВТУ "Каблешков" ЕООД

17.03.2021 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Съдът решава дали да остави в ареста задържаните при разкритата вчера схема за фалшиви банкноти, изработвани в университет в София. От Висшето транспортно училище отрекоха да са знаели за нелегалната печатница. А разследващите проверяват дали случаят има общо с други фалшификатори. 

Щурмуваната печатницата в двора на университета е собственост на висшето учебно заведение. Помещението е наето от дружеството ВТУ "Каблешков" ЕООД.

"Искам да разграничим ВТУ "Тодор Каблешков" и ЕООД ВТУ "Каблешков" – различно по дейност, извършване на подготовка на различни курсове, отпечатване на реклами материали. Т.е това е съвсем различно дружество от ВТУ "Тодор Каблешков", т.е то е самостоятелен обект", каза ректорът ВТУ "Тодор Каблешков" Даниела Тодорова.

По данни от Търговския регистър обаче, едноличен собственик на дружеството е Висшето транспортно училище. А като управител е вписан бившият ректор – проф. Петър Колев, Според настоящия - проф. Даниела Тодорова, печатарите, задържани при акцията на ГДБОП, не са служители на университета, а на територията му не са открити фалшиви банкноти. 

В лична комуникация ректорът на висшето заведение заяви, че ще бъде изпратено опровержение заради публикации, че оттам са иззети пари. Не отговори обаче на въпросите ни кой управлява дружеството и дали то е част от университета. Според "Сикрет сървис", там задържаните Илия Ненов и Даниела Ангелова са произвеждали фалшиви банкноти. 

Открити са 8 млн. в евро и долари. Колко са напечатани - не е ясно.

"Двамата са част от по-сериозна организация и са изпращали ментетата към Украйна и Западна Европа", коментира Любомир Янев от ГДБОП.

Ненов и Ангелова работили по поръчка. Разследващите проверяват дали тя идва от чужбина и има ли връзка с идентична схема, разбита през октомври 2018 година. Тогава бяха разкрити 11 млн. фалшиви банкноти в хотел в Слънчев бряг. Той е собственост на украинец – Александър Крихтин, който е задържан при акцията.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и Михаела Карабельова.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК