Лекар: Масовата ваксинация ще ни спаси от много заболявания и усложнения

Според д-р Гергана Николова личните лекари са най-добре подготвени да ваксинират пациентите си

12.03.2021 | 21:34 Редактор: Здравко Черкезов

Заради смъртен случай на 57-годишна жена България незабавно спря имунизацията с AstraZeneca. От МС са категорични - докато не се реши проблемът с най-масовата ваксина у нас, електронният регистър за имунизация спира да работи. Много лични лекари също остават възпрепятствани.

"Ние - личните лекари, се борим да имаме ваксини и да може да ваксинираме нашите пациенти. Не би трябвало от един неприятен случай да спира масовата имунизация. Ние се притесняваме, че това би могло да се тълкува по неправилен начин. Ваксинации трябва да има. Масовата ваксинация ще ни спаси от множеството заболявания и усложнения, които виждаме след Ковид-19", заяви д-р Гергана Николова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя и нейни колеги вече усещат напрежението и тежестта от повишаването в заболеваемостта. 

"Огромно е натоварването на спешните медици. Много голямо е натоварването в болниците и Ковид отделенията. Системата се справя, но наистина ние сме на предела на силите си. Виждаме всеки ден млади хора, които са доста болни, които са увредени, които много бързо се влошават", допълни лекарката.

Според наблюденията на д-р Николова възрастовата граница е значително занижена, като вече боледуват и деца.

"С тази мутация има и по-сериозна картина, по-тежко протичане. Затова сме притеснени за пациентите си", сподели медикът.

Най-много я притеснява, че хората са се уморили да спазват дори най-елементарни ограничения като носене на маска и спазване на дистанция. 

"Всеки си мисли, че този вирус ще го отмине. За съжаление, тази седмица загубих колега, с която работих 30 години. В момента замествам колежка, която е с тежко протичане на коронавирус. Чисто човешки установяваме, че ситуацията излиза извън контрол, когато пациентите смятат, че тях това няма да ги засегне, а същевременно пред вратите на кабинетите има огромен брой чакащи да бъдат прегледани. Всичките пациенти са със симптоми на респираторни заболявания", посочи д-р Николова.

Проф. Асен Балтов каза, че често от вратата пред "Пирогов" трябва да бъдат интубирани пациенти, а много от тях са и по-млади. Според д-р Николова причината за това не е просто от мутацията, а от чакането от страна на пациентите.

"Пациентите чакат 5-6 дена с идеята, че ще им мине, и от страх, че ще бъдат карантинирани. Това води до много грешни решения - да не се ходи на преглед, да не се лекуват, но да продължат да излизат навънка и да пият кафе с приятели", сподели още д-р Николова.

Тя обърна внимание на хората, които сами си поставят ваксина: 

"Винаги има специфика. Ваксината трябва да се сложи по определен начин, да се достигне до определена дълбочина. Това вкъщи "да си намажа ноздрите отвън" не е като да си сложи червило човек", категорична е лекарката.

Според д-р Николова собствениците на заведения трябва повече да мислят в интерес на клиентите си и да не бойкотират мерките.

"В края на краищата това са вашите клиенти - ако те се разболеят, те утре няма да могат да дойдат. Човек трябва да мисли малко по-мащабно, не само за момента", коментира GP-то по отношение на ресторантьорите.

"Губим колеги от Ковид-19, губим колеги и от преумора - нашият апел е хората да бъдат отговорни, когато имат първите симптоми да се обадят по телефона, да назначим дистанционен тест. Няма нищо страшно от това, че ще си останат 14 дена да се лекуват вкъщи", апелира д-р Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И изрази съжаление, че личните лекари бяха изключени от другите ваксини, които са одобрени за работа.

"Личните лекари трябва да имат възможност да избират подходящата ваксина за своите пациенти. Съобразно техните заболявания, съобразно съществуващи алергии, съобразно състояние на пациента. Ние най-добре познаваме пациентите си", каза д-р Николова.

Тя е категорична, че ваксинациите трябва да продължат да се извършват от общопрактикуващите лекари, които са достатъчно добре подготвени да поемат товара на една имунизационна кампания. 

"Не е редно една армия от 4 000 човека да стои невъоръжена и да не бъде използвана", заяви д-р Николова.

И апелира към управляващите:

"Нека да се осигурят ваксини в бърз порядък, тези 4 000 човека, за една армия, която стои, не може да се включи, а има желание, има готовност, обучена е, знае как, и може да ги постави. Не е нормално един човек да отиде в събота, да седи, да чака и да се върне с празна чанта и от понеделник пак да казва на пациентите си - няма ваксини и няма да ви поставим", каза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 


3
1 rate up comment rate down comment 0
заблуди
преди 3 години
Ваксинираните също може да са разпространители на вируса, затова трябва да продължават да спазват всички противоепидемични мерки. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Буба
преди 3 години
Какво чакаш? *** се ваксинирай и хвърляй маската. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Буба
преди 3 години
Д-р. Николова Вие ваксинирахте ли се?Едва ли. Не вярвамМасовата ваксинация ще ни спаси?. Добре ли чух?. Изморена сте? Стойте си вкъщи?? СТИГА С ТАЗИ ПАНДЕМИЯ Има речник Кога и как се обявява пандемия....? Не ви вярвамЗатворихте здрави хора. Мутация... Боже дай ми сили. Сигнализирай за неуместен коментар