Проф. Александрова за AstraZeneca: Възможно е да се появи информация, за която не сме знаели

В САЩ има 92 млн. ваксинира, при 1600 смъртни случаи

12.03.2021 | 20:48 Редактор: Юлия Христова

Много е важно хората да знаят, че след третата фаза на клинични проучвания, когато  даден медицински продукт може да подаде документи за разрешение за употреба, било то и за спешна употреба, оттук нататък започва истинската фаза на изясняване, когато въпросният медицински продукт, който и да е той, започне да се прилага масово на повече хора. Така че, напълно е възможно – до този момент е бил прилаган на десетки хиляди, а оттук нататък се прилага при милиони хора, да се появи нова информация, за която до този момент не сме знаели“. Това каза за предаването "Брюксел 1“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според експерта, това се прави при абсолютно всички медицински продукти. Т. е. проследява се какво се случва.

"Има такива институции, организации, които събират тази информация. Те насърчават лекарите, пациентските организации, пациентите, събират всичко. Това, че се събира информация, обаче, в никакъв случай не означава, че тя задължително е свързана с въпросния медицински продукт“, казва проф. Александрова.

Вирусологът даде и пример: "В Центъра за контрол на заболяванията в САЩ имат официално изнесена информация, че от момента, в който е започнало прилагането на ваксини срещу ковид в САЩ – от 14 декември м. г. до 8 март т. г., има повече от 92 млн. души ваксинирани и в същото време са отбелязани около 1600 души, които са починали в някакъв интервал от време след поставяне на ваксината. В нито един от случаите няма доказана връзка между двете събития и все пак, съгласете се, че става дума за 92 млн. души, на които могат да се случат много неща, несвързани с ваксината“, добави вирусологът от БАН.

Според проф. Александрова, "институциите са достатъчно отговорни, за да могат да реагират на всеки един сигнал и да направят всичко необходимо за неговото изясняване“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК