Докато скандалът с AstraZeneca се разраства, от Германия идват тревожни новини

Румъния забрани партидата с ваксини на AstraZeneca

12.03.2021 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Румъния забрани партидата с ваксини на AstraZeneca след смъртния случай в Австрия, но ще използва останалите партиди, с които разполага. В Германия, Франция и Испания прилагането на препарата продължава. Какви са мотивите на оптимистите и на песимистите?

Докато скандалът с AstraZeneca се разраства, от Германия идват тревожни новини. Новите варианти на вируса се разпространяват бързо, а в една от провинциите 15 на сто от случаите са причинени от южноафриканския щам. Ваксинацията там не спира.

"Съжалявам, че някои държави в Европейския съюз спряха да ваксинират с AstraZeneca. Повечето страни обаче не го направиха, защото следват препоръките на местните власти и експерти", заяви министърът на здравеопазването в Германия Йенс Шпан.

Испания, която също продължава ваксинацията с препарата на британско-шведската компания, досега не е регистрирала случаи на тромбоза. В страната тази ваксина се поставя само на хора между 18 и 55 години. 

Френската агенция по лекарствата също се произнесе ваксинацията да продължи. 

"Ползите са по-големи от риска на този етап", коментира Оливие Веран.

Първа за смъртен случай съобщи Австрия - на 49-годишна медицинска сестра. Страната спря временно използването на конкретната партида, от която са доставени над 1 милион дози в 17 страни. 

Подобни действия предприеха редица страни, сред които Естония, Литва, Латвия, Люксембург и Италия. Други, като Дания, Норвегия и Исландия временно преустановиха имунизацията с препарата. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
20 rate up comment rate down comment 10
анонимен
преди 3 години
И как точно изчислихте ползите,като при толкова малко ваксинирани имаме вече близо 6 хиляди смъртни случая в света,да не се окаже че смъртността от ваксета е по голяма от смъртността на вируса,точно както се случи в Африка и Индия с едни други ваксета преди няколко години.Скоро ще разберем. Сигнализирай за неуместен коментар