Борисов разпореди имунизирането с AstraZeneca да бъде спряно

Докато няма писмено становище от ЕМА, дотогава я спирате, заяви премиерът

12.03.2021 | 12:00 Редактор: Ралица Братанова

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността ѝ.

  Само ден след като здравният министър обяви, че няма основание за притеснение при ваксинирането с AstraZeneca, днес правителството промени решението си.

Премиерът Бойко Борисов ясно и категорично нареди. 

"Разпореждам, AstraZeneca, британската ваксина да бъде спряна за поставяне, докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарства точна и ясно потвърдена диагноза - може или не може. Да-Не. Дотогава я спирам", заяви премиерът.

Проверки за това има ли опасни странични реакции при прилагане на Оксфордската ваксина започват както у нас, така и в Европа. 

"Когато приключат и са окончателни резултатите, ще продължи ваксинационния процес", посочи Богдан Кирилов.

У нас имунизацията продължава с другите две утвърдени от Европа ваксини. В началото на следващата седмица страната ни очаква над 20 хиляди дози от Pfizer/BionTech и над 30 хиляди от препарата на Moderna. 

Докато излезе становище на ЕМА, ваксините ще бъдат прибрани и съхранявани в хладилници. А тези, на които предстои поставянето на т.нар. втора игла, ще изчакат, докато има яснота, тъй като не е проблем срокът за поставянето на втората доза да бъде отложен.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години