AstraZeneca с позиция: Лекарствената безопасност ни е основен приоритет

ЕМА постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти

12.03.2021 | 17:36 Редактор: Юлия Христова
AstraZeneca с позиция: Лекарствената безопасност ни е основен приоритет

Лекарствената безопасност е основен приоритет на AstraZeneca. Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу Ковид-19  на Оксфорд – AstraZeneca.

Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло.

В допълнение на данните от клинични проучвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което  нараства обемът данни за ефективност и профил на безопасност с ваксината срещу Ковид-19  на Оксфорд –  AstraZeneca в реалната клинична практика. Това се казва в позиция на компанията, разпространена днес. 

Eвропейската агенция за лекарствата (ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. В линка е представена позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-prac-investigating-cases-thromboembolic-events-vaccines-benefits

Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия  излезе със становище, че няма  причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития.

Междувременно Фил Брайън, Ръководител направление "Безопасност на ваксини“ в Британската регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти (MHPR)  посочи, че тромбозите могат да възникнат по естествен път. Той допълни, че при повече от 11 млн. дози от ваксината на Оксфорд – AstraZeneca, приложени в Обединеното кралство, съобщенията за възникнали тромбози до този момент не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път във ваксинирана популация.

Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу Ковид-19 на Оксфорд – AstraZeneca във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.

Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество.

AstraZeneca има готовност да достави планираните количества за България.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 3 години
Сгрешена още при клиничните изследвания ваксина. Промяна на методиката за определяне на концентрацията в хода на изследването. Ниска ефективност към новите варианти. Неизследвана за лица под 18 и над 55г и рисковите групи. В Словакия, Италия, Австрия, Хърватска, България, Норвегия има подобни случаи. Колко необявени случаи още има? А Европейската агенция по лекарствата не взима никакви превантивни мерки! Тя явно се интересува от геополитическите аспекти. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз пък все си мисля че печалбите са ви приоритет,а безопасноста на хората не е от голямо значение за вас. Сигнализирай за неуместен коментар