Новите мерки: С маска на пазар, някои фитнеси ще работят (обзор)

На този фон продължава затягането на ограниченията в редица градове в страната

12.03.2021 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Обрат с новите по-строги противоепидемични мерки, влезли в сила вчера в някои градове. След протести, в Благоевград и Плевен отмениха затварянето на молове и фитнеси. 

Ден след затварянето на фитнесите и моловете в Благоевград, те отново отварят врати. А решението беше взето след протестните действия на бранша вчера.

"Беше взето решение за намаляване и ползване на залите на 50% от капацитета, спазване на отстоянията, засилена дезинфекция и спазване на всичките противоепидемични мерки такива, каквито са разписани", каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

"Нашият бранш напълно ни удовлетворява след направената среща и след разумния диалог и направените и от двете страни компромиси, ние сме доволни от взетото решение от г-н Михайлов и от ръководните органи", заяви собственикът на фитнес зали Методи Митовски.

На този фон продължава затягането на мерките в редица градове в страната. Областният кризисен щаб в Силистра реши от от днес за две седмици да се затегнат мерките. Сред най-разочарованите в крайдунавския град са собствениците на фитнес клубовете. 

"Специално тук, в малкия град, в Силистра в залата нямаме нито един болен човек. Тук тренират само здрави хора. Мисля, че гледат от големите държави и градове, където фитнесите са по два, три до пет декара и където се събират по 1000 човека накуп. Тук при нас тренират 50-100 човека, разпределени при 14-часовия ден. Дори да ни затворят, мерките ще бъдат много неефективни и няма да постигнат нищо", обясни собственикът на фитнес зала Христо Томов.

Заради въведените по-строки Ковид мерки - в Шумен протест на собствениците на фитнеси. Те поискаха незабавно отменяне на въведеното от днес затваряне.

"Това е решението, аз го поддържам и няма да ви лъжа, гласувах за затваряне, защото съм убеден, че хората не трябва да се събират", заяви областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

От днес в София град и София област става задължително носенето на маски на територията на пазари, тържища и пазари. Провеждат се и множество проверки от Столичния инспекторат за спазване на мерките.

"Ако търговец не спазва мярка и го установим, ние го наказваме. Миналата година сме прекратили 3 договора за хора, които отказаха да спазват или системно не спазваха мерките. Те вече имат изградени навици и си дават сметка, че трябва да защитят както своя бизнес, така и съществуването на пазара, от който се препитават", подчерта директорът на пазара Драгомир Димитров.

Мерките са в сила до 26 март. Над 2500 са направените проверки от Столичния инспекторат до момента, те продължават. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Напред спасители с парцали,парцала е слънцето в нашия живот. Сигнализирай за неуместен коментар