Туроператорите против задължителната карантина за връщащите се от Занзибар

Според тях идеята на министъра е изненадваща и ще доведе до блокиране на дейността им отново

10.03.2021 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Задължителна карантина за завръщащите се от Занзибар. Това предложи здравният министър заради опасността от новите варианти на коронавируса. Идеята обаче разбуни духовете сред туроператорите и те изпратиха писмо до проф. Ангелов. 

По техни думи няма нито един българин върнал се у нас от там с положителен тест за коронавирус.

Новината за предложението на здравния министър заварва Атанас Лазаров и негови приятели именно на Занзибар.

"Ние подкрепяме всички онези негови инициативи за подкрепа и превенция на нашето здраве, но не намирам никаква логика в това да бъдем под карантина, след като се върнем в България. Даже напротив – тук всички от персонала са с маски, дезинфектанти, на разстояние се движат един от друг. Нямаме никакъв допир до местните. И ако тестовете са отрицателни, не виждам никаква причина да си стоим вкъщи", сподели експертът по комуникации Атанас Лазаров.

Според туроператорите идеята на министъра е изненадваща и въвеждането на карантина отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби.

"Това, което обяви здравният министър, не е съгласувано с никой от бизнеса, няма никакъв срок за адаптация към това правило. Това води до една несигурност и неяснота, в която ние трябва постоянно да работим", коментира Димитър Балтов от Обединение "Бъдеще за туризма".

По думите му се спазват всички изисквания за безопасност на туристите. 

"Към момента са проведени 5 чартърни полета. И от тях няма нито един позитивен PCR тест", допълни той.

Предложението на здравните власти е заради опасенията, че новите варианти на коронавируса са по-опасни. Все още обаче не е взето решение дали това предложение ще стане факт.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК