Известни музиканти у нас настояха за помощ от държавата за справяне с коронакризата

Творците твърдят, че са на ръба на оцеляването

05.03.2021 | 19:00 Редактор: Никола Симеонов

Десетки известни певци и музиканти с отворено писмо до премиера и до министъра на културата. Артистите настояват за незабавни компенсации, заради коронакризата. Творците твърдят, че са на ръба на оцеляването, а държавата не им е помогнала по никакъв начин.

Едни от най-популярните музиканти у нас настояват в последните дни от мандата си правителството да приеме механизъм, по който да бъдат обезщетени. Орлин Павлов, Борислав Бояджиев- Борче и Росен Ватев признават, че голяма част от артистите на свободна практика са на ръба на оцеляването. 

"Има музиканти, които не могат да си платят абсолютно никакви сметки и спокойно могат да бъдат изхвърлени на улицата", смята Орлин Павлов 

"Търпението общо взето преля, защото вече година чакаме някаква адекватна реакция и считаме, че след като на един цял бранш се забрани със закон да работи би трябвало да се измисли някаква алтернатива", казва Борислав Бояджиев.

"Иска ни се някак да бъде отбелязано, че сме част от тази държава, защото държавата няма абсолютно никакво отношение към момента", казва барабанистът Росен Ватев.

Десетки са артистите, подписали отвореното писмо – сред тях освен Орлин Павлов са Дичо, Любо Киров, Графа, Михаела Филева и музикантите от легендарната група Акага. Те настояват за спешни действия от страна на държава. 

Признават, че от началото на коронакризата са имали едно единствено предложение за подкрепа, под формата на участие в проект.

От гилдията признават, че липсата на подкрепа е принудила голяма част от артистите да търсят прехрана в други сектори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК