"Воля" и НФСБ представиха водачите на листите си за вота

Сред тях попадат легендарният Димитър Пенев, футболистът Петър Жеков и ген. Димитър Шивиков

04.03.2021 | 17:45 Редактор: Юлия Христова

"Воля" и НФСБ представиха водачите на листите си за предстоящите парламентарни избори. Сред тях попадат легендарният селекционер Димитър Пенев, футболистът Петър Жеков и едно от лицата на протестите от лятото ген. Димитър Шивиков.

Очаквано лидерът на "Воля" Веселин Марешки ще води листата във Варна, а в Бургас начело на патриотичната формация ще бъде Валери Симеонов. От партията подчертаха, че 95 процента от листите са гражданска квота, а за първи път кандидати за парламента щели да бъдат медицински сестри и фелдшери. От новата патриотична формация залагат и на големи имена в спорта като футболиста Петър Жеков и стратегът от Мировяне – Димитър Пенев.

"Човек с уникална спортна кариера, неслучайно обявен за треньор на 20 век. Ние не правим сватба, а ние сме сформирали патриотична коалиция, в която какво виждате са най-великите българи", каза Марешки.

Сред листите на "Воля" и НФСБ попада и ген. Димитър Шивиков. Кандидатурата му беше нападната остро от представители на антиправителствените протести, тъй като генералът присъстваше на тях още от първият им ден.

"Вземал съм участие, изказвайки се от трибуната, но аз съм се опитвал да бъда един вид вдъхновител,а не ръководител на този протест. Аз пред никого не съм поемал каквито и да е ангажименти", посочи Шивиков. 

Генералът допълни, че поканата дошла лично от Веселин Марешки, а той приел, за да помогне. 

Преди две години генерал Шивиков беше част от гражданската квота на ВМРО за евроизборите.

А от "Воля"  и НФСБ  подчертаха, че имат много общи идеи и залагат основно на икономическия патриотизъм. Целта за предстоящите избори е да станат поне трета политическа сила, а вече имат и обща политическа палтформа. 

"За недопускане не проклятието на българската политика, проклятието на прехода – това е ДПС. Да не се допускат до управлението. Това ни мотивира допълнително чисто политически", подчерта Валери Симеонов. 

От патриотичната формация коментираха и дали биха подкрепили евентуален следващ кабинет на Борисов. 

"Само след съгласуване на програмата за управление, така както направихме 43-то, както направихме и 44-тото", допълни той. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК