Опашка от джипита пред столичната РЗИ, чакат за ваксини

Новите дози ще бъдат разпределени в 28-те РЗИ-та в страната

28.02.2021 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Закъснялата пратка с ваксини на AstraZeneca доведе до опашка от личнопрактикуващи лекари пред столичната РЗИ. Очакваните утре доставки на Pfizer пък вероятно ще отидат директно за ваксинирането на членовете на Централната и Районните избирателни комисии. Общо за два дни се очакват над 70 000 дози ваксини. За кого обаче ще стигнат те? 

Новите дози от ваксината на AstraZeneca ще бъдат разпределeни в 28-те регионални здравни инспекции, половината от тях ще бъдат дадени на личните лекари, а останалите на ваксинационните центрове. 

"Прави се разпределение от МЗ в зависимост от населението за съответната област, както и участниците, които са включени в съответните фази", коментира директорът на "Изпълнителната агенция по лекарствата" маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Заради забавената доставка на Оксфордската ваксина, бяха преустановени и т.нар. "зелени коридори" за имунизация.  На посещение в спешния център "Пирогов" премиерът Борисов настоя "зелените коридори" да бъдат върнати възможно най-скоро. 

На посещение в "Пирогов" премирът Борисов настоя те да бъдат върнати възможно най-скоро. 

"Там, където чакат, ги пуснете, ако има чакащи на "Пирогов" и ВМА, ги пуснете, пуснете "зеления коридор" да минат днеска хората", заръча Борисов.

"Искаме да преценим дали е възможно да пуснем "зелени коридори", или не, днес до обяд ще вземем това решение, защото на различните области по различен начин вървят фазите", отговори здравният министър проф. Костадин Ангелов.

И решението не закъсня. В ранния следобед председателят на ваксинационния щаб издаде заповед за връщане на зелените коридори. Но с условие – ако няма желаещи от фазите от 1 до 4 дозите да се поставят на хора, извън целевите групи.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябва да има за всички от втората доза защото няма смисъл от първата... Сигнализирай за неуместен коментар