Имунолог: Ваксините са оръжието срещу Ковид-19, нямаме специфично лекарство

Според проф. Елисавета Наумова, е важно да се прави тест за клетъчен имунитет

22.02.2021 | 21:35 Редактор: Ивет Арабова

Стотици кабинети за ваксинация срещу Ковид-19 отвориха, опашки от желаещи се образуваха в цялата страна. Защо обаче само в България върви полемика коя ваксина е по-добра?

"Най-доброто, което може да направи всеки, е да се ваксинира. Категорично е по-добре да се предпазим, отколкото да го прекараме и да не знаем как ще протече. Ваксините са оръжието, тъй като няма специфично лекарство срещу Ковид-19, това е единственият начин да го преборим", каза националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова в предаването "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че вече има страни с около 4 млн. ваксинирани, както и вече има излезли проучвания от ефекта на ваксината.

"Всички, които са изкарали вируса, е добре да се тестват. Важното е да се направят и т. нар. неутрализиращи антитела. Важно е да се направи тест за клетъчен имунитет. За 8 март вече ще имаме на разположение такива тестове, които могат да се предлагат на всеки, който иска, в "Александровска" болница", обяви специалистът.

По думите ѝ дори и сред срещане с вируса може да няма никакви антитела, а да има Т-клетъчен отговор, а може да има и двете.

"Виждаме хора, които са ваксинирани, но нямат антитела. Някои се появяват много по-късно след 30-40 дни. В тези случаи правим и Т-клетъчен отговор. Липсата на антитела означава, че този вирус може да се размножи в тяхната носоглътка. Може би ваксините ще намалят разпространението на вируса", смята проф. Наумова.

Тя цитира проучвания от Израел, където е установено, че дори ваксинирани да се срещнат с вируса и той попадне в тяхната носоглътка, той е в изключително малки количества и те не са толкова заразни. 

"Много по-малка е възможността ваксиниран човек да разпространи вируса. Имаме пациенти, които са едни от първите боледували, оптимистично е, че имат много добър Т-клетъчен отговор. Има съобщения за някои от ваксините, че биха могли да имат отговор за около 2 години", отбеляза проф. Елисавета Наумова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има доста млади хора, които не образуват адекватен имунен отговор дори към РНК-ваксини.

"Има между 5 и 10% хора, които могат да не развият имунен отговор. Разработили сме с Експертния съвет по клинична имунология и с Националния щаб една програма за изследване на постваксиналния отговор. Надявам се да имаме собствен по-богат опит в това отношение", посочи имунологът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами една година и кусур караме без оръжие и нищо ни няма,за какво ни е страшното оръжие тогава. Сигнализирай за неуместен коментар