Ваксината на AstraZeneca е по-ефикасна при втора доза след 12 седмици

Масова ваксинация започва в Австралия

22.02.2021 | 13:53 Редактор: Юлия Христова

Ефективността на ваксината на AstraZeneca е по-голяма, когато втората доза се постави 12 седмици след първата. Това са изводите от ново проучване, публикувано в научното списание "Дъ Лансет".

Новината вероятно ще бъде приветствана от държави, които са изправени пред нова вълна, заради новите варианти на вируса и се опитват да ваксинират възможно най-много хора с първата доза и да отложат втората.

Според изследване, публикувано в авторитетното списание, три месеца след поставяне на първата доза от препарата на AstraZeneca, ефективността и е 76 на сто. Проучването потвърждава обявените от компанията-производител данни от началото на месеца.

Така ефективността става 81% след втората доза, ако интервалът е 12 седмици и 55 на сто, ако се постави след шест седмици. Изследването потвърждава и препоръките на британските здравни власти за по-голям интервал между поставянето на дозите и тези на Световната здравна организация.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обеща до края на юли всички британци над 18-годишна възраст ще имат достъп до първата доза от ваксина срещу Ковид-19.  Масова ваксинация започва и в Австралия. В страната няма много заразени с коронавирус в сравнение с останалите части на света.

А близо 40 бездомници, включително инвалиди, се ваксинираха срещу Ковид-19 в Санкт Петербург. Подобна инициатива, подпомагана от местните власти, стартира наскоро и в Москва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
v.gidikova52@abv.bg
преди 3 години
Липсва подробно описание за работа на български език. Сигнализирай за неуместен коментар