Рушаща се фасада на жилищен блок застрашава хората в центъра на София

На метри от сградата има парк, площадка и детска градина

19.02.2021 | 19:10 Редактор: Ивет Арабова

Рушаща се фасада на жилищен блок в центъра на София застрашава жителите на столицата. За опасността сигнализира зрител на Bulgaria ON AIR, а наш екип направи проверка на място. 

Районът е "Триадица", улица "Доспат" 23 - на метри от жилищния блок се намират парк, площадка и детска градина. 

"Фасадата просто се руши и падат парчета, но всъщност тук проблемът е, че тези парчета са много големи и това спокойно може да убие човек. Съпругата ми, минавайки оттук, просто се е отървала по някакъв страхотен късмет, парче е паднало на около метър-два от нея", сподели Тодор Литовски.

Веднага след случилото се е подаден сигнал на сайта към общината, но отговор липсва. Все още има парчета от фасадата по тротоара, има и обезопасителна лента, но тя е скъсана. 

Домоуправителката на блока - г-жа Минчева, също е подала сигнал в районната община. Направена е проверка и са обяснили, че ангажиментът по отстраняване на проблема и обезопасяването е на етажната собственост. 

"Той каза на първо време да сложим обезопасителни въжета, сложили сме, обаче ги къса някой, нарочно ги късат", разказа домоуправителката на блока.

Тя разказа, че живущите в блока всъщност са най-застрашени, а плочите са на повече от 40 години и не за първи път имат такива проблеми. Бяхме уверени, че са взети мерки и очакват алпинист още в понеделник. Предстои решение дали да сменят плочите на цялата фасада.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК