България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да има единен регистър: Повечето шахти в София са с неясен собственик

Оказва се, че общината е принудена да пише писма до всяко експлоатационно дружество

17.02.2021 | 08:41 Редактор: Ралица Братанова

Все още нито една институция не е поела отговорност за инцидента с 16-годишното момче, което загина от токов удар на улицата в София. Част от павилионите до фаталното мястото се оказаха незаконни, а други - без проекти за електрозахранване. Близките на Людмил готвят протест с искане виновният да понесе отговорността си. 

След фаталния инцидент столичният кмет нареди да се изготви списък с всички рискови места в София. Оказва се, че по-голямата част от шахтите в София търсят своя собственик.

"Трябва за всяка от тях да се знае на кого принадлежи и кой носи отговорност за нея. Столичната община не инвестира в подмяната, защото са чужда собственост. Искаме да се създаде единен регистър, в който да можем да проверяваме чия е конкретната шахта, която трябва да бъде поправена", коментира районният кмет на "Слатина" Георги Илиев в "България сутрин".

Той обясни, че когато се налага да се поправи конкретна шахта, от общината са принудени да пишат до всички експлоатационни дружества, за да разберат кой я притежава, а често дори и това не дава ефект.

Според общинския съветник Борис Бонев, основният проблем са хилядите преместваеми търговски обекти. 

"Ако тези бутки там бяха спазили схемата за поставяне, ако имаше контрол от всички институции по веригата, отдавна някой щеше да е забелязал, че електричеството е неадекватно свързано. По същество те са незаконни. Това не е инцидент, това е институционално убийство", категоричен бе Бонев пред Bulgaria ON AIR.

Районният кмет на "Слатина" - Георги Илиев, допълни, че проблемът не е отсега.

"Последните неотговорени сигнали, подавани от районната администрация, са от 2017 г. Имаме питания към всички, които притежават шахти. Има шахти, които не могат да си намерят собственика. Имаме нужда от регистър и заповед, когато не се знае чия собственост е, тя да бъде затваряна", заяви Илиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Като стане проблем, все не се знае кое на кой е.. Сигнализирай за неуместен коментар