Момче стъпи върху шахта и почина от токов удар (обновена)

Продължава работа по изясняване на всички факти

14.02.2021 | 16:24 Редактор: Юлия Христова

16-годишно момче почина след токов удар на улицата в София. По случаят тече разследване. 

По обяд момчето чака на светофара на пешеходната пътека на бул. "Иван Гешов", за да се пресече. Това така и не се случва, защото е повалено на земята от токов удар. Спешна помощ получава сигнал за инцидента в 12:40. Екипът пристига на третата минута. Инцидентът се случва пред очите на Николай, който е охранител на обект в близост.

"Правиха му изкуствено дишане около десетина минути. И после дойде линейката", каза той.

Екипът на "Спешна помощ" откарва момчето в най-близката противошокова зала - тази на Военна болница. Там се борили за живота на момчето 30 минути, но то издъхва. Близките му също пристигнаха на мястото на трагедията. 

По предварителни данни причината за фаталния инцидент е нерегламентирано свързване към електрическата мрежа на частен обект в района. Така по оголен кабел е протекъл ток по металната рамка на шахтата, върху която е стъпило момчето и е довело до фаталния край. От общината обаче отхвърлиха отговорността за инцидента да е тяхна. И посочиха, че кабелът не захранва общинска собственост.

"Не е станало ясно чия собственост е, ясно е, че е захранвал обект, който не е общински, а се намира на територията на болничното заведение. Захранва се търговски обект, тип будка. Съгласно закона за енергетиката отговорност за поддръжката и експлоатацията на такъв тип шахти носи електроразпределителното дружество. Столична община не носи отговорност за електроразпределителната мрежа", посочи кметът на "Триадица" Димитър Божилов.

От ЧЕЗ обаче посочиха, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва. Шахтата е разположена на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на столичния булевард "Иван Гешов". През нея постоянно минават пешеходци. Разследването по случая продължава.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
8 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Да пази Господ от такива майстори ..лошото е че всичката ниработа в България е такава...Жалко за детето, нелепа смърт. Сигнализирай за неуместен коментар