Николова: Работим усилено за по-добър летен туристически сезон 2021 г.

Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители

19.02.2021 | 17:30 Редактор: Юлия Христова
Николова: Работим усилено за по-добър летен туристически сезон 2021 г.

Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от Ковид-19. И въпреки неясната ситуация, оставаме с надеждата, че кризата е в своя край и в най-скоро време ще бъде преодоляна, но не можем да не отбележим, че тя ще остави своя траен отпечатък в по-нататъшното развитие на туристическата индустрия. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн.

Вицепремиерът представи прогнози, според които входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по-нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г. По думите ѝ има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм, уточни тя. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет – като къщи за гости. 

Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Вицепремиерът каза още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на Ковид-19. Аеропортовете са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас, бе категорична министър Николова. Прогнозните данни за двете морски летища за периода май-октомври 2021 показват, че около 5 хил. кацания се очакват на Летище Варна и около 7 хил. кацания на Бургас, което представлява съответно спад в размер на 6% и 21% спрямо същия период на 2019 г.

Снимка: МТ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК