Лидерски битки или нови стратегии: Какви са козовете на партиите за изборите?

Според Първан Симеонов големият проблем на идния вот е липсата на нови лица

17.02.2021 | 18:54 Редактор: Ивет Арабова

На лидерски битки и нови стратегии разчитат партиите за вота на 4 април. Месец и половина преди вота БСП е единствената партия, обявила официално водачите на листите си. По традиция обаче основните играчи се изправят един срещу друг в няколко ключови области. Разликата е, че сега партиите залагат повече на стратегии, отколкото на личности, смята политологът и изпълнителен директор на "Галъп" Първан Симеонов. 

"ГЕРБ ще опита да мобилизира целия административен вот, БСП ще се надява до последно да поднесе изненада. Може да акумулира малко анти-ГЕРБ вот", коментира Първан Симеонов.

Според него левицата може да привлече около 100 000 наказателни гласове, а съюзник по неволя се оказва Слави Трифонов. Големият проблем на парламентарните избори се очертава липсата на нови лица. 

"Няма нови алтернативи. Както е известно, българите обичаме някой нов", обясни политологът.

Не са нови и битките в ключовите области. По традиция, Бойко Борисов оглавява две листи на ГЕРБ  - в 25-и многомандатен избирателен район и в Пловдив. В София един срещу друг се изправят премиерът и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Водач на листа в същия район ще бъде и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. 

Картината в Пловдив е същата - Борисов срещу Нинова и Иванов. Бившият номер две в ГЕРБ Цветан Цветанов очаквано ще води във Велико Търново листата на новата си партия "Републиканци за България". Не е тайна, че Цветанов има силно влияние там, както и в Благоевград. 

"Аз не мисля, че обществото ще консумира тези имиджи", смята Първан Симеонов.

Битка на полето на медицината се очертава в старата столица и във Варна. Един срещу друг се изправят министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и основният критик на здравната стратегия на държавата доц. Атанас Мангъров, който оглавява две листи на АБВ - в София и в Търново. 

Номинацията на инфекциониста взриви мира в АБВ. А самият той призна, че се страхува от вендета. Според източници на Новините On Air разместванията ще продължат до последно. Пример за това е вицепремиерът Екатерина Захариева, за която в битка влязоха родният ѝ Пазарджик и Ямбол. Партиите трябва да регистрират списъците с кандидат-депутати до 2 март.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК