Кои партии се регистрираха за изборите 2 дни преди крайния срок?

Пред сградата на ЦИК имаше наплив от желаещи

15.02.2021 | 19:30 Редактор: Никола Симеонов

Продължава регистрацията на партии и коалиции за участието в парламентарните избори. Два дни преди изтичането на крайния срок пред сградата на ЦИК имаше наплив от желаещи. Пет политически формации внесоха нужния брой подписи за регистрация

Най-нетърпеливи да внесат своите над 4000 подписа бяха от "Консервативно обединение на десницата" на бившия здравен министър Петър Москов. 

"КОД се основа за да защитава ценностите на дясното, това означава икономическа свобода, която днес не е налична, означава силна държавност, която днес не е налична, защото това означава публичните системи на здравеопазване, на сигурност на образование да бъдат ефективни и подчинени на нуждите на хората, това означава антикомунизъм", заяви Москов. 

След тях в ЦИК влезе разследваният за шпионаж в полза на Москва председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов. Той регистрира "Възраждане на Отечеството", но пожела друго име. 

"Името, което ще искаме е "Русофили за възраждане на отечеството", ние сме за сътрудничество с Русия, не на разделянето на България на мутри и талибани, което лично на нас страшно не ни харесва и не ни устройва, така че ние тръгваме с такива идеи", каза Малинов.

Очакваният сблъсък между ВМРО и Атака на входа на ЦИК така и не се състоя. Патриотите на Красимир Каракачанов изчакаха Волен Сидеров да си тръгне и дойдоха с разумно закъснение. В предстоящите избори ВМРО ще играе без коалиционни партньори. 

"Излизайки самостоятелно ще дадем възможност на повече българи да припознаят патриотичната кауза, надявам се отново да успеем да изместим ДПС, надяваме се следващия парламент всички български партии, изключая ДПС, наистина да застанат зад една обща платформа и 5-6 неща важни за държавата всички да ги подкрепят, защото това разделение, което в момента се случва в Българското общество не е полезно нито за България, нито за гражданите на България", казаха от ВМРО. 

Самостоятелно в изборите ще участва и "Атака". Лидерът Волен Сидеров обаче е убеден, че мачът на 4 април вече е свирен. 

"Състава на ЦИК трябва да бъде сменен, тъй като той вече извърши законово нарушение, искаме също промяна в състава на борда на директорите на Инфо обслужване, за да може да имаме поне малка надежда, че ще има честни избори, иначе ние сме сигурни, че сега в момента отиваме да участваме в един купен мач, ако питате защо ще участвате, ами защото сме "Атака", заяви Сидеров.

Регистрацията на Атака не мина без скандал. Волен Сидеров се скара със служителите на НСО, които не допуснаха оператора на партийната телевизия да снима подаването на документите. 

Телевизия АЛФА все пак беше допусната в сградата. Последни в ЦИК дойдоха от партията на Слави Трифонов с книжата на "Има такъв народ". Те заявиха, че основните цели на партията са точките от инициирания през 2016 г. референдум. 

"Очаквам хората да излязат да гласуват масово, за да бъдат изборите максимално честни, при масово гласуване изборите ще бъдат по-честни, отколкото при слаба избирателна активност, предвид машинациите, които ще правят управляващите", каза Тошко Йорданов.

До крайния срок за подаване на документи в Централната избирателна комисия остават по-малко от 48 часа. Управляващата партия ГЕРБ и Движението за права и свободи още не са се регистрирали.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК