Каква е стратегията на ГЕРБ за вота и защо залагат на нови емблематични лица?

"Това не носи прилив на гласове, а тактически ход", заяви политологът Димитър Ганев

16.02.2021 | 19:02 Редактор: Искра Ангелова

Проветряване на партийните редици, неочаквани имена и емблематични лица от автентичната градска десница. Това е стратегията на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори. 

Разместване има и при водачите на ключови листи. Кои са изненадите? По информация на Новините ON AIR голямата изненада в листите на ГЕРБ е Любен Дилов-син, който ще води в Бургас. За пръв път №1 в морския град няма да е от бургаските структури на партията. 

В последния момент почетният председател на движение "Гергьовден" е изместил политолога Тома Биков, който също е от гражданската квота на партията. Ивайло Цветков - познат още като "Нойзи", и един от създателите на култовото списание "Егоист", откъдето тръгва ядрото на т.нар. "градска десница", няма да е водач на многомандатен избирателен район, но ще е втори в една от трите софийски листи. 

Самият Нойзи отрече, че ще води листа от профила си във Facebook. Но не каза дали се готви за депутат от най-голямата партия

Привличането на знакови лица от десния политически спектър, има ясна цел - ГЕРБ да рани опонентите си, смята политологът Димитър Ганев. 

"Това не носи прилив на гласове, а тактически ход, който цели да отслаби друго поле", коментира той.

Такава е целта и с привличането на почетния председател на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син за водач на листата на ГЕРБ в Бургас. Писател, журналист, непоправим бохем и за разнообразие - организатор на конкурс за еротични модели. Прочел повече от два вагона книги, Любен Дилов-син се очаква да привлече част от гласовете на тези, които симпатизират на "Има такъв народ". 

"Това пространство, в което пребивава Любен Дилов-син, е с опит да отнеме от енергията на партията на Слави Трифонов. Защото професионалната му биография е много тясно свързана със Слави Трифонов", допълни Димитър Ганев.

Телефонът на Дилов е изключен, а от профила му в социалните медии става ясно, че в момента се намира на екзотично място. Неочаквано е и присъствието в листите на един от създателите на списание "Егоист", от което тръгват и най-ярките представители на автентичната градска десница - Ивайло Нойзи Цветков. 

На предишните парламентарни избори той беше лице на дясната коалиция "Нова република". 

А вече е ясно и колко точно избиратели имат право на глас на парламентарните избори на 4 април. По данни на Централната избирателна комисия общият брой на избирателите е 6 732 316. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК