"Барометър": 34,6% вот за ГЕРБ, следват БСП и ДПС, Трифонов може да прескочи бариерата

Рекорден дял колебаещи се дали да гласуват, категорични са само твърдите ядра

16.02.2021 | 11:24 Редактор: Ралица Братанова

Преди средата на февруари и броени седмици преди изборите "Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, за да проучи нагласите на избирателите – доколко са склонни изобщо да стигнат до урните и за кого биха гласували, ако го направят. Отговорите откроиха няколко тенденции.

От една страна вероятна ниска избирателна активност, измерима с тази от последните евроизбори, при която ще се мобилизират единствено твърдите избиратели на политическите формации. От друга страна – значителен дял на колебаещите се дали да отидат да гласуват, но с политическа позиция – които могат да повлияят на крайния резултат.

1. Ако изборите са днес, ще гласувате ли?

Един от основните въпроси, свързани с предстоящите парламентарниизбори, е какъв процент от избирателите ще стигнат изобщо до урните – доколко страхът от Ковид-19, реалният брой заболели и карантинирани в изборния ден, напредъкът на ваксинацията, както и ред други фактори, влияещи традиционно на избирателната активност (метеорологични условия, празници и др.) ще предопределят облика на следващия парламент. 

Отговорите на респондентите показаха две ясни тенденции. От една страна вероятна избирателна активност, съизмерима с активността при последните
избори за Eвропейски парламент, показва, че категорично желание да гласуват имат само най-твърдите ядра на политическите сили.

Втората тенденция е рекордният дял на колебаещите се – особено на тези, които имат политическа позиция, но не са взели категоричното решение дали да отидат до урните. Почти при всички избори има дял на колебаещите се, който в някаква степен би повлиял на вота – като при предишни избори той винаги се е движел около 10% от анкетираните. Към днешна дата делът на тези избиратели е нараснал двойно до 22%, като евентуалната им мобилизация би могла да повлияе на политическата картина след изборите.

2. Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували?

При избирателна активност от 34,6% - формирана именно от твърдите ядра, първа политическа сила ще остане ГЕРБ с подкрепата на 31,5% от гласуващите. БСП ще се нареди на второ място с 22,4%. ДПС, които по принцип разчитат именно да своите твърди избиратели, ще се наредят на трето място със 7,8%.

За ВМРО биха да ли гласа си 7,1% от твърдо заявилите, че ще гласуват. Ниската избирателна активност би се оказала проблем за "младите“ извънпарламентарни формации, които все още не са изградили структури от твърди избиратели и разчитат повече на потенциала на спонтанния вот и активна предизборна кампания – каквато не е ясно доколко ефективно може да проведат заради ситуацията с Ковид-19.

"Има такъв народ‘‘ биха могли да прехвърлят чертата и при ниска активност, но няма да могат да разгърнат потенциала си и да бъдат фактора в следващия парламент, в какъвто желаят да се превърнат. За тях биха гласували 6,8%. "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън" пък би трябвало да положат значително повече усилия, за да влязат в парламента и да имат някакво влияние при следващо управление. Те получават съответно 5,4 и 3,7%.

Изключително висок е делът на колебаещите се, отговорили на първия въпрос с "По-скоро да“ – 22% от респондентите. Ако все пак решат да
гласуват, няколко политически формации биха могли да спечелят подкрепа именно от тази група избиратели.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 0
Ташко
преди 3 години
Барометър-чо , нещо си се повредил - ГЕРБ ще съставят правителство самостоятелно ! Къде слагаш комунистите ,бе, смрадлива червена агенцийко ? Комунистите ще са на половина ! Нищо не казваш за Марешки-Симеонов , защо ,бе ? Та те ще бъдат 3-та сила в новия парламент ! Крушовската *** ще стане председател на кокошките в с. Крушовица ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
Само Трифонов да не прескача, че не мога да го понасям Сигнализирай за неуместен коментар