7 партии влизат в следващия парламент, ГЕРБ с крехка преднина пред БСП

Твърдо решилите да отидат до урните са едва около 2,2 млн. души

08.02.2021 | 09:20 Редактор: Ралица Братанова
7 партии влизат в следващия парламент, ГЕРБ с крехка преднина пред БСП

По-малко от 2 месеца преди парламентарните избори въпросителните относно техния изход се увеличават. Първият, най-съществен въпрос, касае избирателната активност.

Напълно сигурните, че ще гласуват, са намалели до 40% от избирателите. Това показват данните от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "СОВА ХАРИС" в периода 26-31 януари 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на вестник "Труд".

Други 25% (ок. 1,375 млн. души) твърдят, че са в известна степен сигурни, но имат колебания. Ако всички от последната група гласуват, ще се получи активност, близка до тази на последните парламентарни избори през 2017 г.

Около 1/4 от избирателите имат опасения, че гласуването представлява потенциална опасност за тях и могат да се заразят с Ковид-19.

Данните от изследването показват, че към настоящия момент съотношението между основните политически сили се запазва. Различното е наличието на два нови политически субекта с възможност за присъствие в следващия парламент. От очертаващата се по-ниска избирателна активност предимство получават трите системни партии: ГЕРБ, БСП и ДПС.

Към момента ГЕРБ се очертава като първа политическа сила с твърде крехка преднина пред БСП. До изборите тази разлика може да се увеличи, но може и да бъде стопена - това ще се реши от аргументите в политическото противопоставяне на двете най-утвърдени партии в страната. За ДПС получаваме резултат, близък до този на предишните парламентарни избори.

Според получените резултати “Има такъв народ” е четвъртият политически субект, който не би трябвало да има проблеми с прескачането на бариерата за влизане в следващия парламент. Още три формации преодоляват избирателния праг от 4% за влизане в парламента: “Изправи се. БГ” с 4,7 от действителните гласове, ВМРО (4,4%) и Коалиция "Демократична България" (4,1%).

Резултатите открояват поне още шест формации, които могат да регистрират резултат, представляващ интерес от гледна точка на политическо присъствие и на евентуални коалиции. Най-масово подкрепена от тях е парламентарно представената “Воля” (2,8% от действителните гласове). Следват НФСБ и АБВ с по 1,7%.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
7 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Държавата се рути буквално и все още герб са с преднина...не ми го побира ума. Сигнализирай за неуместен коментар