Предизборни страсти: Спорове при реденето на листите на партиите (ОБЗОР)

Мангъров водач за АБВ в София и Варна, ожесточена битка и престрелки при обсъждането в БСП-София

07.02.2021 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Част от партиите вече наредиха предизборните си листи. БСП заложи на Корнелия Нинова, а АБВ на инфекциониста доц. Атанас Мангъров. Мая Манолова и "Отровното трио" пък се обединиха под името "Изправи се! Мутри, вън!“. 

"Най-краткото название, заради което се събрахме -хората някога миналата година на площада. Затова с тази най-малко необходима причина сме озаглавили коалицията, защото всъщност очакваме едно нещо, хората да се изправят и да изгонят мутрите", каза Арман Бабикян.

"Ще представляваме обикновените граждани, не партийните елити, не икономически интереси, не бизнес кръгове, нашите приоритети са ясно заявени", отбеляза Мая Манолова.

След ожесточена битка и словесни престрелки Софийската организация на БСП подреди листите си. 

"Тази битка е плод на желанието на всички райони да класират своите избраници в по-челни места. Процедурата беше обект на дълги обсъждания, включително минахме определени граници, за което трябва да си извлечем поука", смята Калоян Паргов от левицата.

Начело са Корнелия Нинова, Христо Проданов и Георги Свиленски, но знаковата фигура на Калоян Паргов липсва. Готова е и кандидат-депутатската листа на БСП в Пловдив. С най-голяма подкрепа е депутатът Теодора Халачева, но тя остава трета тъй като водачът и вторият в нея са Корнелия Нинова и проф. Иво Христов, който е от гражданска квота. 

Всички избрани са членове на Градския съвет на БСП, който след изключването на Георги Гергов от партията, свали доверието си от Изпълнителното бюро. В резултат на тълкуване на устава по инициатива на Нинова се случи и кадрова чистка сред делегатите, които трябваше да дадат своя глас за водачи на листи в цялата страна. Мнозина съзряха в това действие отстраняване на критиците на Нинова.

"Остана такова впечатление и усещане. Затова вчера в моя политически доклад така характеризирах този момент като погрешно избран, тъй като това можеше да се случи преди няколко месеца, да бъде забравено и установено уставно", добави Паргов.

Днес стана ясно и, че инфекционистът доц. Мангъров ще оглави листи на АБВ в София и Варна, въпреки несъгласието на създателя на партията - Георги Първанов. Активът на ДПС в Крумовград пък номинира почетния председател на партията Ахмед Доган за водач на листата в града. Причината - именно там е била първата му номинация за депутат в политическата му кариера. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК