България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Трифонов имаше голям шанс, но липсва активност, БСП не е готова

Коментар на Христо Панчугов и Кольо Колев 

12.02.2021 | 08:27 Редактор: Тодор Петров

Парламентарните избори на 4 април наближават, появиха се нови коалиции, а за момента партиите залагат предимно на нападки и компромати срещу опонентите.

"Българската политика към този момент е лишена от смисъл и е нормално с подобен тип механизъм да се търси подкрепа. Очакваме ниска избирателна активност и тези похвати ще бъдат доминиращи в кампанията", заяви политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Политологът Кольо Колев също вижда нормална предизборна борба и опит да бъде окалян политическият противник. 

"Ваксинационната кампания върви като охлюв по стръмното. Ако се кара с тези темпове, ще откараме сигурно още 10 години. ГЕРБ, ДПС и БСП могат да извлекат полза от ситуацията и спадането на активността, където пред урните ще отидат само твърдите ядра на партиите", обясни той в студиото на "България сутрин".

Според Панчугов решенията на правителството се влияят от изборите и умората, която има заради затварянето. 

"Много по-малко се влияят от здравните съображения. Изненада може да е нова крива на заразата, която може да отблъсне много хора да участват на тези избори", посочи той.

А по думите му БСП не изглежда готова да направи каквото и да било. Курсът, поет от Нинова, е сложил рамка и ограничения на подкрепата, която БСП може да вземе на изборите, смята Панчугов.

Кольо Колев се съгласи с думите на Панчугов и добави, че БСП не е успяла да стане притегателен център на общата опозиционност в обществото. В резултат на това имаме нарояване на опозиционността в нежелаещи да играят заедно политически партии, отбеляза той.

И подчерта, че в тази обстановка на висок критицизъм и търсенето на алтернатива, Слави Трифонов е имал огромни шансове да стане водач на обществените настроения. 

"Не виждам никаква активност от тяхна страна, това е енигма все още. Той не се е изказал по въпроса с властта. Имаха възможност да станат едни от първите, но какво ще правят с властта? Позицията им ги обрича на неучастие в политическия процес. Хората се интересуват какво смяташ да промениш в политиката, за да стане животът им по-добър", настоя Колев.

"Трифонов имаше огромен шанс. Той е единственият, който стои на пейзажа като бъдеща част от промяната. Това обаче няма да бъде достатъчно, лицата са важни. Ще е от ключово значение как ще осъществят политическата промяна. Ако не влезем скоро в този разказ, всички останали, извън двете основни партии, само ще губят от подкрепата си и ще отблъскват избиратели", категоричен бе Христо Панчугов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Павлов Алексей
преди 3 години
Щом и Червен Кольо отписва БСПето коментара е излишен ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 3
Гери
преди 3 години
Ако партията на Трифонов влезе в парламента,трябва да добави къимето си глупав и да продължи с народ. Сигнализирай за неуместен коментар