"Тренд": ГЕРБ, БСП, Трифонов, ДПС и "Демократична България" са сигурни за парламента

Положителната оценка за работата на НС през януари е 17%, докато отрицателната е 71%

27.01.2021 | 11:08 Редактор: Радостина Димитрова

Пет са сигурните формации в следващото Народно събрание и две с реални шансове за представителство. ГЕРБ задържа преднината си от малко под 3% пред основния си опонент. Партията на Трифонов е спряла ръста на подкрепата си. Това са основните изводи от данните на ново проучване на "Тренд".

Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17%, докато отрицателната е 71%.

Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на Ковид-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23% дават положителна оценка на работата на правителството, а 64% отрицателна. Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47% положителна оценка за своята работа и 35% отрицателна през януари.

Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.

Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка. Партията на Трифонов "Има такъв народ" е спряла ръста на подкрепа, който регистрирахме през миналата година и се установява на нива, които засега я поставят на трето място, се казва в проучването, цитирано от БГНЕС.

Пет формации са сигурни участници в следващото Народно събрание – ГЕРБ (27.6%), БСП (24.9%), "Има такъв народ" (11.8%), ДПС (10.3%) и "Демократична България" (6%). Две формации имат реални шансове за представителство – "Изправи се.БГ" с 4.1% и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.

Проучването на "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии, е по поръчка на вестник "24 часа". То е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
3 rate up comment rate down comment 2
Иван
преди 2 месеца
Аз не мога да разбера как човек може да гласува за бсп-бкп. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 месеца
Тези пък Тренд за сефте ги чувам Сигнализирай за неуместен коментар