Прогноза: Избори 2021 - страх, безразличие и ниска избирателна активност

Коментар за предстоящия вот на политолога Цветанка Андреева и социолога доц. Анатолий Гълъбов

08.02.2021 | 20:40 Редактор: Радостина Димитрова

Политическата обстановка се изостря - как изборите ще разместят картите?

"Тези избори ще бъдат в една неестествена, феноменална среда под знака на Ковид бедствието. В един момент виждаме как политиката и Ковид-19 взимат връх, те обсебиха целия ни живот. Водят до определени социално-психологически нагласи, оттам влияят върху икономическите усещания, очакванията към властта и определено по този начин завършват в някакви политически нагласи. Всеки е засегнат в някакъв план, така че страхът е водещият, той е определящ за средата. Не забелязваме толкова политическа апатия, колкото един страх." Това заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "Денят ON AIR".

"Много е важно да отчетем какви ще бъдат резултатите от тези избори. Обществото заявява, че го владеят нестабилни нагласи", коментира Андреева.

По думите ѝ следващият парламент ще бъде с много слаба власт на управление за сметка на опозицията, която ще е силна.

"Затова после всички ще гледат президентските избори", добави политологът. 

"Освен партийната война, тече и войната с Ковид-19. Много е важно кой ще спечели битката с Ковид - както в кампанията ще е важно, така и за управлението", посочи Цветанка Андреева.

Според нея част от сценариите, които се чертаят отсега, са на президентската институция и на Радев: "Той се ситуира като част от предизборната кампания".

"Вдясно виждаме радикални разкъсвания, българското демократично пространство трябва да се научи да се реформира, не да се създават партии", посочи политологът.

А социологът доц. Антоний Гълъбов коментира пред Bulgaria ON AIR, че политическата кампания ще бъде кратка и агресивна, а партиите не са имали необходимото време да свършат това, което е трябвало.

"Онова, което трябваше да направят политическите партии, е да превърнат протестната енергия в в готовност за участие в избори. Само че това не се случи. Онова, което ми се струва най-интересно, е в каква посока ще тръгне протестният вот. Няма протестен вот при ГЕРБ, при БСП обаче има. ДПС успя да се пребори с вътрешното си напрежение и като че ли ще излезе по-мобилизирано. Между ОП и "Има такъв народ" тече някакъв процес на преливане на интерес", каза доц. Гълъбов.

По думите му нищо съществено радикално няма да се промени: "не апатия, а безразличие и ниска избирателна активност".

"Българското общество няма общи цели, няма обща енергия, която да бъде генерирана, това означава, че такова ще бъде и представителството в парламента", подчерта социологът.

"Крехката надеждата на господин Радев, че може би ще успее да назначи служебно правителство, което да го преизбере, няма да се случи", отбеляза събеседникът и добави, че парламентът ще е динамичен.

"Време е да се разбере, че от едната страна са политиците, а от другата страна активни, не протестиращи, а активни граждани, хора, които да готови да участват в процеса на взимане на решения", уточни доц. Гълъбов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
ГЕРБ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ КАТО ПАРТИЯ ВЪОБЩЕ, ТЕ СА ЕДНИ ФЕКАЛНИ ЛАЙНА1 Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 1
Кирил Марков
преди 3 години
БСП трябва да изчезне като партия въобще1 Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
a.sokolovaa
преди 3 години
независимо за кого и по какъв начин гласувате, ще спечели жълтък от имперската люпилня... като тема за дискусия ,,свободата на словото,, затрудни дори журналистката а. з. - в началото тя запелтечи, /после се овладя/, ала баевата искра и водещите й дадоха рамо... намирам, че 111-тото място си е високо признание за всички тях. искрето какво се пени толкова... агресивната й посредственост я прави още по-грозна, ...не стига че е зловеща. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
a.sokolovaa
преди 3 години
за всичко е виновен ковид - свлачищата, опозицията, апатията и кампанията. експертът по сигурността н. м. след росенец опяваше как борисов бил политически труп и времето му изтичало, но снощи пееше за демокрация в опасност, защото видите ли императорите се сменяват, но роб никога не става император, пък и борисов вече се бил обиграл в тия работи... не разбрах как експертът вкара демокрация между имперския караул на властта. лани той сливи ли имаше в устата или отглеждаше пашкули в тях... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Пешо от Нови хан
преди 3 години
Кого и за какво да гласува човек? Нещо да се е променило от 1990г. Фани единия удри другия. Или стани ти да седна аз пак! Сигнализирай за неуместен коментар