Ще бъде ли разрушена емблематичната "Къща с ягодите" в центъра на София

От години съдбата ѝ се прехвърля от институция на институция

16.02.2021 | 19:07 Редактор: Юлия Христова

Какво ще случи с емблематичната "Къща с ягодите" в центъра на София и имат ли основание притесненията, че тя ще бъде разрушена? Краткият отговор на собственика Валентин Златев е "Не". Нещо повече - той е готов да се ангажира с банкова гаранция, че сградата ще запази автентичния си облик. Но въпреки това страховете остават. Яна Червенкова разказва..

Въпреки разрухата – къщата с ягодите все още излъчва достолепие. Сграда с минало, но с неясно бъдеще - така поне смятат смятат жителите на ул. Сан Стефано, където се намира паметникът на културата. Опасенията са, че собственикът на къщата Валентин Златев ще я събори и изгради наново, което ще отнеме нейната историческа стойност. 

"Сецесион. Виенски стил от 20-те години. Безобразие е тука да се построи бетон и газобетон и да се боядиса в жълто и да се каже ето запазихме я", посочи Димитър Димитров от Зелено движение в район "Оборище". 

От години съдбата на къщата се прехвърля от институция на институция. През 2015 година бизнесменът Валентин Златев получава виза от главния архитект на район "Оборище“ за основен ремонт и реконструкция. Положително е и становището на Специализирания съвет за културното наследство към Министерството на културата. След това проектът е изпратен към Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община. 

Кметът на Столична община не издава заповед за допускане на поискания демонтаж и последващо преизграждане. Столична община настоява "Къщата с ягодите“ да бъде реставрирана и запазена в автентичен вид.

Сега предстои Валентин Златев да получи нови предписания. В писмена позиция до България он еър  той заяви, че  единственото му желание е да възстанови къщата в автентичния ѝ вид и е готов да издаде банкова гаранция за това.

"Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде "обезобразена“, за да се превърне в офис сграда или търговски център... Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация съгласно всички законови изисквания и процедури ми отне около 4 години. Въпреки огромната и отлично свършена от проектантите работа, разгледана и приета от експертни съвети, към настоящия момент съм върнат в начална позиция", обясни Златев.

Димитър Димитров обаче се съмнява в експертните оценки.  

"Твърдението на собственика Валентин Златев е, че тя не е сигурна и може да се срути. Няма независими експертни оцение, настояваме за такива", настоя Димитров. 

Той не е единственият, който се притеснява, че къщата може последва съдбата на много други - случайно опожарени или разрушени от времето паметници на културата. 

"Къщата с ягодите" е едно от архитектурните бижута от разцвета на европейската архитектура. В къщата се е създал и поддържал аристократичния дух на тогавашна София, който няма как да бъде пренесен със съвременни средства", заяви преводачът Мариана Мелнишка.

Построена от големия български архитект Георги Кунев през 30-те години на миналия век, къщата е устояла на изпитанията на времето. Остава обаче отворен въпросът дали основите ѝ ще дочакат институциите в 21 век да вземат решение за нейното бъдеще.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК