Скандална реставрация на паметник на културата в Русе

Архитекти случайно забелязват, че вместо от мазилка, декоративните елементи се правят от фибран

29.05.2020 | 07:50 Редактор: Александра Иванова

Паметник на културата в Русе се реставрира в нарушение. За това алармираха архитекти и реставратори от крайдунавския град. Те са притеснени, че липсва контрол по изпълнението на проекта, а използваните материали не отговарят на изискванията.

Сградата на улица "Александровска" в Русе, която е на повече от 100 години, е част от групов паметник на културата. След предписание на общината започва реставрацията ѝ по проект, одобрен от Министерството на културата. Архитекти случайно забелязват, че вместо от мазилка, декоративните елементи се правят от фибран. 

"Проектът не визира фибран. Ние възстановяваме мазилките по начина, по който те са били първоначално изработени. Фибранът няма тази трайност, която имат класическите мазилки", посочи авторът на проекта арх. Ангел Ангелов.

Специалистът по реставрация на стари сгради - арх. Венцислав Илиев, също не приема нововъведението. 

"Очевидно в случая имаме една, хайде да не кажа дилетантска история, но не задълбочена и такъв маниер на работа не подхожда на град като Русе", отбеляза той.

Всички опити да се разбере кой е променил проекта засега са безуспешни. Не е поставена и информационната табела, която е задължителна за срокове и за контрол. 

"Не знаем кой е възложителят. Предполагам, че са собствениците на сградата. Не знаем кой е изпълнителят, нито кой упражнява контрол, което всъщност е най-важното. Реставрационни работи могат да вършат само оторизирани фирми и фирми с точно определени знания и качества", каза арх. Венцислав Илиев.

По случая са подадени сигнали до няколко институции. От общината обясниха, че нямат ангажимент към реставрационните дейности. От Инспектората по културно наследство във Велико Търново, които са подразделение на културното министерство, са обещали да извършат проверка по случая. До момента такава все още няма.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК