В Бургас протестират срещу събаряне на стара сграда с книги в ръка

Министърът на културата пристигна на спешна проверка в града

25.02.2020 | 20:10 Редактор: Кристина Крумова

Граждани на Бургас излязоха на протест с книга в ръка в защита на стара сграда на площада, в която се помещава най-голямата книжарница в града, но която предстои да бъде разрушена. Министърът на културата Боил Банов пристигна на спешна проверка в Бургас и забрани сградата да се бута, докато не стане ясно дали тя не е паметник на културата. 

Протестиращите настояват да не се руши историята на Бургас с един или два чиновнически подписа. Ансамбълът от сгради е на известната бургаска фамилия Хаджипетрови. През 1916 г. пожар разрушава част от къщите, но през 1923 г. те са реконструирани и надстроени по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. 

Митко Иванов е съавтор на книга за историята на Бургас и милее за всяка стара сграда в морския град. Не може да се примири, че много от старите къщи вече са разрушени, а на тяхно място се издигат модерни постройки. 

"Духът на стария Бургас, духът на стария град се съхранява в ансамбли. В този смисъл нарушаване на целостта на ансамбъла, наречен Хаджипетрови мелници, които определят облика на града вече 100 години", казва той.

Преди месец част от сградите в ансамбъла бяха бутнати, а на тяхно място вече има паркинг. Заради създалото се напрежение министърът на културата Боил Банов разпореди да се спре всякакво разрушаване на стари сгради на площад "Тройката".

"Събаряне и дума да не става. За каквито и да е дейности пълен стоп до произнасянето за това кои сгради около площада имат качества да бъдат обявени за паметник на културата и съответно да формираме един ансамбъл", заяви министърът.

От общината в Бургас продължават да твърдят, че сградата, в която се помещава книжарницата, не фигурира в списъка с паметниците на културата. От министерството на културата заявиха, че при тях не е постъпвало съгласуване за вече разрушените сгради от ансамбъла. Комисия, която от сряда ще обследва всички сгради на площада, ще установи дали има извършени нарушения. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК