Селските къщи - хитът на 2020 г., отчитат 20% ръст на покупките

Най-предпочитани са имотите до 50 км от голям град

16.02.2021 | 09:30 Редактор: Ралица Братанова
Селските къщи - хитът на 2020 г., отчитат 20% ръст на покупките

Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020 г. Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, a брокери на недвижими имоти очакват тенденцията да се задържи и през тази и следващите години.

Заради месеците, прекарани у дома, все повече хора обмислят възможността да купят втори дом на село или направо да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, но част от тях ще станат и постоянен дом на хора, които могат да си позволят да живеят и работят от вкъщи.

"Селските къщи бяха хитът на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти", казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Най-търсени са къщите, готови за обитаване, които не се нуждаят от голям ремонт, пише "Труд".

Най-голямо търсене има на къщи край големите градове - в Банкя, както и в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км, а около Пловдив и Варна - до около 30 км.

По-голямо е и търсенето в селата около градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а не само от жители на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят много по-изгодни предложения.

Купувачите предпочитат оживените села. Около София най-желани са имотите в селата в посока Самоков и Боровец.

В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да бъдат добавени селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по изграждането на магистрала “Хемус”.

В София районът около Северната скоростна тангента става все по-привлекателен за пазара на къщи и макар че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново все още да е голямо, запитванията за имоти в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен започват да настигат и дори да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша.

Основната причина е, че къщите в тези райони са по-евтини и с имот могат да се сдобият и хора с по-ограничен бюджет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК