Пандемията накара хиляди българи да се приберат в бащините къщи

Тенденцията българите да се прибират на село продължава

13.01.2021 | 08:04 Редактор: Ралица Братанова
Пандемията накара хиляди българи да се приберат в бащините къщи

Затворените бизнеси у нас и в чужбина, и страхът от коронавируса са накарали хиляди българи да се приберат в бащините им къщи на село или по вилите. В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020 г..

Част от тях са сменили и адресните си регистрации още през първото извънредно положение, за да могат безпрепятствено да посещават селските си домове. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година.

Сега с бума на заразените тенденцията за преместване на село набира нова сила. Тенденцията е към нарастване на желаещите да живеят извън големия град.

В началото това са били предимно възрастни хора, но сега възрастовата граница се снижава. Вече има цели семейства, които трайно се установяват да живеят по селата, като голяма част от тях са сменили и адресните си регистрации.

Много от новите заселници възстановяват наследствени стари къщи, други купуват добре уредени реновирани жилища, които доскоро са били собственост на руснаци и англичани.

Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, коментират брокери на недвижими имоти, които очакват тенденцията да се задържи и през следващите години, пише "Монитор".

Не липсват и случаи, при които постоянно живеещи в околните села са си направили настояща адресна регистрация в града, но те не са толкова много.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК