Министър Ангелов: Мерките ни са с най-нисък индекс на строгост, но обществото все е недоволно

ЕС с препоръка България да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород

11.02.2021 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

"За последните седмици отчитаме устойчива тенденция на увеличаване на случаите с позитивен тест за Ковид-19. Паралелно с това, благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост в Европа. Мерките в нашата страна са изключително либерални и благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Вероятно това е третата вълна", подчерта той.

143 е дневната заболеваемост на 100 000 души. Заети са 35% от леглата за неусложнени пациенти, а 38% е заетостта на леглата интензивните случаи. Прави впечатление по-висока заетост на леглата в Благоевград, Варна, Габрово, Пазарджик, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

Направени са над 23 000 теста сред учителите, като положителните са 57. От непедагогическия персонал положителни 17 са 6421. 

"Открих една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. Когато затягаме мерките, се говори, че ние пречим на икономиката. Когато решим да разхлабим мерките, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е всичко това. Всички ние плащаме висока лична цена и цена като екип. Единствено по този начин можем да извоюваме победата над този вирус", сподели проф. Ангелов.

Здравният министър съобщи, че е получено писмо от еврокомисаря по здравеопазването, в което ни се заостря вниманието, че България трябва да отмени заповедта си за износ на лекарства и кислород.

"Осъзнавам всичко, което се случва в ЕС, но винаги се ръководим от интересите на българския народ. Винаги мислим първо за нашите граждани и след това за всички останали. Намираме се в световна криза, голяма част от договорите не се изпълняват в срок. Първо ще се ръководя от интересите на българските граждани. Когато в България няма недостиг на кислород и медикаменти - заповедта ще бъде отменена", коментира министър Ангелов.

Стартирано е изработването на информационни материали, които медиите да разпространяват, посочи още той.

"Когато заболеваемостта достигне 200 на 100 000 на двуседмичен период, ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Следим на 12 часа всяка една тенденция и имаме готовност за моментална реакция, когато счетем, че продължаването на тази тенденция крие риск за живота и здравето на хората", подчерта проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Добро утро , Мария! Всеки си гледа камбанарията. Бизнесите искат да ги отворят, независимо от риска. Хора в рискови групи не желаят, защото могат да се разболеят. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Лъжа и измама.Посочения телефон непрекъснато дава заето. Сигнализирай за неуместен коментар