Без дом: Треньор по вдигане на тежести и децата му спят на пода в спортна зала

Илиян Събев готви истински шампиони в Търговище

10.02.2021 | 17:48 Редактор: Юлия Христова

Треньорът по вдигане на тежести Илиян Събев и петчленното му семейство останаха на улицата и по принуда спят в тренировъчната зала. Причината е липсата на средства и напускането на общинското жилище, в което живеели.

Съблекалнята в залата за вдигане на тежести в Търговище става дом през зимата за треньора Илиян Събев, жена му и трите им деца. 

"Аз спях тук, малкият ми син тук и моята съпруга до мен, малкият ми син беше по средата, завивахме се на земята, ей тук, ей тук сме спали", каза треньорът на СКВТ "Светкавица" - Търговище Илиян Събев.

През 2020 година съпругата на Илиян остава без работа по време на епидемията. Принудени са да се издържат с неговата заплата като треньор в спортното училище, която е около 400 лева. Така се натрупват общо около 2000 лева за наеми, ток и вода. Заради ниските си доходи те не могат да покрият сумата и напускат общинското жилище, в което живеят последните 4 години.

"Община Търговище не е предприемала принудителни действия за освобождаване на жилището. Наистина има заповед, в която в едномесечен срок от получаването е трябвало да освободи жилището, но по нашата наредба на Общината наемателите, които не си освободят жилищата, заплащат пазарен наем", обясни зам.-кметът на Община Търговище Валентин Велчев.

А Илиян Събев готви истински шампиони в Търговище. Една от възпитаничките му е европейски шампион, а голямата му дъщеря е републикански златен медалист. Трудностите обаче не я отказват от щангите.

"По принцип не ми повлия много добре, но пак казвам - аз съм доста борбен човек и залата винаги е била мой втори дом", заяви Симона Събева.

"Всичко идва оттам, че нашият спорт е такъв, че ние не вземаме пари от децата, както примерно някои други спортове да вземат такса, за да дойде някой да тренира и знаете как е в днешно време - много малко родители искат примерно децата им да се занимават със спорт. Трудностите са много в живота, но може да се гънем, но няма да се счупим, продължаваме напред", допълни треньорът.

Сега с пари от клуба Илиян е наел квартира, но с платен наем само за два месеца, след което отново той, съпругата му и децата може да се озоват в залата за щанги. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК