Ангелов: Няма да затягаме мерките, ако за 2 седмици има 200 болни на 100 хил.

Той увери, че ваксините идват регулярно в страната и количествата са достатъчни

09.02.2021 | 17:51 Редактор: Никола Симеонов

В края на седмица здравните власти трябва да решат дали ръстът в заболеваемостта ще наложи затягане на мерките.

"Ако числата на 14-дневна база по заболеваемост са под 200 на 100 хил. няма да взимаме никакви мерки, защото настоящите мерки дават резултата, който ние търсим, и системата на болничното здравеопазване може да се справи при тези числа", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Той увери, че ваксините идват регулярно в страната и количествата са достатъчни. А препаратът на AstraZeneca у нас ще се използва и за хора над 55 години.

"Тъй като това са препоръките на европейските експерти. Всичко останало е плод на различни решения, което не почива на мед. факти и резултати", добави здравният министър. 

Фактът, че коронавирусът мутира, създава предпоставки ваксините, които се използват срещу него да бъдат непрекъснато модифицирани, така че да защитават пациентите и от новите варианти на заразата, коментира хематологът д-р Чавдар Ботев.

"Това, което е плюс на съвременните ваксини РНК и ДНК, е, че за няколко дни може да се направи нов конструкт и да се направи по същата технология ваксина, която да действа и на новия щам. В този смисъл забавените доставки за страната ни биха имали положителен ефект, ако на по-късен етап получим препарати с по-голяма ефективност срещу новите щамове", каза Ботев.

По думите на д-р Миндов основен проблем пред личните лекари е, че не могат да удовлетворят желанието на пациентите да получат точно определена ваксина.

"Има един процент естествено, които нямат предпочитания. Но за съжаление по-голямата част имат предпочитания и ние точно това не можем да осигурим", заяви той.

Така броя на желаещите за имунизация намалява. От друга страна няма ясни предписания за каква възраст са предназначени ваксините. Според д-р Миндов повече яснота по тези въпроси ще даде доза спокойствие и на личните лекари и на самите пациенти. По думите на здравния министър в четвъртата фаза ще бъдат обхванати хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г.

"Ваксинирането ще става в кабинетите на личните лекари. Може да става и с мобилни екипи, имаме такава готовност. Имаме създадени мобилни екипи по селата", добави още министър Ангелов.

Предстои среща и с Централната избирателна комисия, за да се уточни колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК