Битка за живот: Болните от епилепсия трудно си набавят лекарства

Проблемите пред епилептиците са сериозни

08.02.2021 | 19:10 Редактор: Радостина Димитрова

В Международния ден на хората с епилепсия ви срещаме с една жена, която от години води битка за оцеляване.

Епилепсията е неврологично заболяване, което не може да се излекува, но при 70% от случаите пристъпите може да се контролират с лекарства. Болните от епилепсия в България са над 70 хил.

Тя е около 55-годишна дама от София, епилептик от 35 години. Предпочита да остане анонимна. Разказва за многото проблеми, които следват болните от епилепсия у нас.

"Проблемите с набирането на лекарствата в случая много нуждаещо лекарство Тигритол 200 и Ривотрил, което много от населението употребяват тези лекарства, има много болни и не може да се набавят. Всеки набавя с близки и роднини, които заминават в чужбина, в случая аз го набавям от Гърция, Турция, Македония, дори и Франция", разказа тя.

Животоспасяващото ѝ лекарство е спряно от продажба в България. Подменят го с аналог продаван в страната. Състоянието ѝ се влошава и се стига до хирургическа интервенция.

"Казват, че има аналози на тези лекарства. Изобщо за това заболяване не може да се смени лекарството. Най-малката промяна дори от същия вид почват проблемите, припадъците, при които човек вече става невалиден, неспособен за себе си за обществото", каза още жената.

С този проблем често се сблъскват Веска Събева и синът ѝ, който страда от епилепсия, те набавят лекарства от Белгия. Преди 23 години Веска създава Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Днес асоциацията събира дарения за подвижна апаратура и помага на болните и техните близки в борбата със заболяването.

"Това беше далечната 1996 година, когато моят син беше все още малък. Като родител не знаех какво да правя и тогава, мислейки в нощите, които не спях, мислейки какво е най-доброто, ми се стори, че обединението на родителите би било пътят напред", обясни председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Въпреки че Здравната каса вече ще заплаща апаратите за вагостимулиращия нерв, не само за деца, но и за възрастни, проблемите остават.

"Мисля, че един от основните проблеми, който остава и с който сме единомишленици с госпожа Събева, е липсата на много лекарства. Хирургията на епилепсията се развива, алтернативните методи продължават да навлизат, за нещастие класическото медикаментозно лечение е ограничено", заяви неврологът доц. Димова от УМБАЛ "Св Иван Рилски".

Днес приключи инициативата Световното бюро по епилепсия и Асоциацията на родители на деца с епилепсия "50 милиона стъпки за хората с епилепсия".

Инициативата успя да събере над 6000 лв дарения за подвижнa апаратура за диагностициране на епилепсия и други неврологични заболявания, получи дарение автомобил за нуждите на Дневен център за деца с Епилепсия в София и започна работа по откриване на нови детски центрове в Русе и други градове в страната.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК