България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсват евтини медикаменти за болните от епилепсия

Въпросът е да почнат да си говорят институциите, посочиха от Асоциацията на родителите на децата с епилепсия

12.02.2020 | 08:17 Редактор: Юлия Христова

В България все още няма регистър на болните от епилепсия - деца и възрастни. В глобален мащаб 1% от населението на Земята страда от това заболяване. Данните са на Световната здравна организация. От години, ново, по-добро лекарство няма, а у нас болните останаха без наличното за спешна реакция при наближаващ пристъп.  

"Най-страшно е, че липсват евтини медикаменти и тези, които са за първа помощ. Медикаментите излизат от България, защото са евтини, а около 69 000 души страдат от заболяването у нас", каза за "България сутрин" Веска Събева, председател на на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия. 

По думите ѝ проблемът е, че тези медикаменти са незаменими и пристъпите на децата не могат да бъдат овладяни. 

"Трябва да отчитаме, че науката върви напред и да помагаме на тези хора да имат нормален живот. Малко хора се лекуват с хирургична намеса", коментира още тя. 

"Законодателството ни е перфектно, въпросът е в хората - колко могат да превъзмогнат, че в класа на децата им има такова дете, а медицинската сестра няма право да постави инжекция в детската градина. Въпросът е да почнат да си говорят институциите. Промяната трябва да премине през нагласата на обществото, че това е заболяване като всички останали", допълни Събева за Bulgaria ON AIR

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК