Липсват жизненоважни медикаменти за болни от епилепсия

Пациенти се притесняват, че това може да влоши състоянието им

21.01.2021 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

Липсват три медикамента за болни от епилепсия. Причината е проблем с производството. Неяснотата идва от това, че няма споделяне по веригата при възникнали затруднения. Пациенти алармират, че липсата на лекарства е спреният им прием могат да доведат до влошаване на състоянието им.

Междувременно в България няма регистър на болните от епилепсия. Според Световната здравна организация в глобален мащаб страдащите от това заболяване са 1 %.

На този фон на 8 февруари отбелязваме Международния ден на хората с епилепсия. В тази връзка Световното бюро по епилепсия (IBE) и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) организират инициативата „50 милиона стъпки за хората с епилепсия“.

Кампанията е с продължителност от 4 януари до 8 февруари като в нея са предвидени дейности в над 140 държави в света. Целта на инициативата е да покаже съпричастност към хората с това заболяване и техните проблеми и това, че са част от обществото.

Всеки желаещ да се включи трябва да регистрира извървените от него крачки на уебсайта на кампанията. Инициативата дава гласност на проблема и цели да събере дарения, с които ще бъде закупен преносим апарат за електроенцефалограма (EEГ) у нас, необходим на лекуващите заболяването медици, за да извършват ежегодните си безплатни прегледи в отдалечени региони.

,,Периодично се проява проблем с медикаментите за епилепсия. Болните от епилепсия са 70 хил., не всички са с тези медикаменти, но останалите са с други, които изобщо отсъстват в България и се купуват от чужбина, което се случва трудно по време на пандемия‘‘, това споделя Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

От думите й става ясно, че лекарствата не могат да бъдат спирани и трябва да бъдат приемани постоянно. Рисковете са свързани с епилептичен статус, който може да доведе до смърт.

Повече по темата вижте във видеото.