Ковид мерки за туроператорите: Недостатъчни са, казват собствениците на агенции

С кампания "Очакваме ви у дома“ ще привличат на почивка у нас българи, които живеят в чужбина

08.02.2021 | 18:50 Редактор: Юлия Христова

Туроператорите не са доволни от новата държавна помощ от 4% от оборота им през 2019 година. Целта е с тези пари те да се разплатят с клиентите, които не са успели да осъществят екскурзиите си, заради пандемията. Общият размер на помощта е 51 милиона лева.

Изабела е имала 8 служители в туристическата си агенция. Освободила е всички заради пандемията. 

"За съжаление, кризата в туристическия бранш е много голяма. Към миналата година загубите са ни почти 80 – 90%. И от ноември месец забраниха екскурзиите с автобус. А нашата фирма като цяло основно прави пакети с автобуси", посочи Изабела Димитрова.  

Министърът на туризма Марияна Николова обяви от Търговище, че туроператорите, засегнати от кризата ще получат 4% от оборотите си за 2019 г. 

"Тази мярка ще подпомогне в частност туроператорите и турагентите , които извършват такава дейност и ще подпомогне в частност този бранш, разбира се, браншът се нуждае от дофинансиране, за което министерството е поискало допълнително финансиране от министерство на финансите", каза Николова.

Изабелла досега се е възползвала от помощ от държавата само 1%. А със средствата по новата мярка ще се разплати с клиентите си… донякъде. 

"Не, не са достатъчни. Аз мисля, че ако първоначално бяха пуснали 10% на всички фирми, които бяха обещани още с първата програма, всички щяха да бъдат много по-доволни и щяха да могат да възвърнат много по-рано парите на клиентите, да могат да си оправят техните разходи", обясни Изабела. 

А с нова кампания, наречена "Очакваме ви у дома“ от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще привличат на почивка у нас българите, които живеят и работят в чужбина. Антония живее от 18 години в Португалия. Казва, че би се възползвала от намаление за почивка в България. 

"Бихме харесали да дойдем в България. Много ни харесва природата. Имаме дете на 2 години и много искаме той да опознае родния си край. Мъжът ми е португалец и на него много му хареса България, природата", сподели тя.

Около 60% от клиентите, предплатили за екскурзии, са предпочели да си вземат ваучери, за да ползват почивки, а останалата част са си поискали парите обратно, тъй като се притесняват да пътуват.

Вижте повече в репортажа на

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК